Dtum
Login with Facebookk
1904 | Augusztus

A tarlóbuktatásról

A milyen bizonyos, hogy péntek után szombat következik, ép olyan bizonyos, hogy a gazdák közt aratás után előkerül a tarlóbuktatás kérdése.
Ez tudvalevőleg nem egyéb, mint hogy mihelyt lekerül a szántóföldekről a gabona, tüstént sekélyen, 5-6 centiméter mélyen fel kell azokat szántani. Még pedig azért, hogy így mihelyt megázik a talaj, mindjárt kikél valamennyi elhullatott gyommag, melyeket aztán a következő szántás megsemmisít. Míg máskülönben a föld felszínén heverő gyommagvak, – legalább nagyrészt, – nem kelnének ki, hanem szépen megvárnák, míg a rendes vetőszántással földbe kerűlnek és majd együtt bujnának ki a gabonával, elgazosítván, sőt esetleg el is nyomván azt.


De a tarlóbuktatásnak nem csak annyi haszna van, hogy a gyomirtásnak legsikeresebb eszköze, hanem még egyéb is, a mi nem kevésbbé ajánlatossá teszi eme művelet gyakorlását.


Ugyanis, kivált Alföldünkön, nagyon sokszor száraz a nyár utólja s ősz eleje.
Az őszi szántást lehetetlenség végezni, mert a föld olyan keménynyé szikkad, mint a kőszikla; de ha nem megy is épen ennyire a dolog, nem győzzük szántóvassal az ekét, annyira kopik a kemény földben, a szántás pedig rendkívűl göröngyös, egyenetlen lesz.


Sokszor elkésünk e miatt az őszi vetéssel, vagy olyan lesz az, a miben nem sok köszönet van.

Mindezt elkerülhetjük az idején végrehajtott tarlóbuktatással. Mert az a sekély földréteg, a melyet felszántottunk, az alatta levő réteget nem engedi teljesen kiszáradni, úgy, hogy az ilyen táblát vető alá szépen szánthatjuk még akkor is, midőn a tarlóbuktatásban nem reszesűlt táblákon teljességgel lehetetlen a munka.


Igen nagy haszna még a tarlóbuktatásnak az, hogy sok gabonaellenség, mint pl. a gabonalégy és darázs, a gabona-levéltetű torzsgomba, stb. szaporodását tetemesen csökkenti, a mennyiben azok álczái, illetőleg szaporítószervei jórészt a föld alá kerűlvén, ott nagyobbára elpusztúlnak.

Ezen tagadhatatlan előnyökkel szemben a tarlóbuktatás ellenzői azt szokták felhozni, hogy a leszántás által oda lesz a várható tarló-legelő és hogy a buktatás sok munkába kerűl.
Erre azonban azt felelhetjük, hogy sokkal több hasznunk van abból, ha a szántóföld, bár csak részben is, megszabadul a gyomoktól és különféle gabonapusztitóktól, mint a tarló-legelőből, mely a száraz időben különben is alig ér valamit; valamint nagyobb haszon még a jó tarló-legelőnél is az, ha idején és jól tudjuk végezni a vetőszántást, – a mit, a mint láttuk, az idején megejtett tarlóbuktatás, még nagy szárazságban is lehetővé tesz.


Egyébiránt a buktatással nem is vesztjük el egészen a tarló-legelőt.
Mert ha a buktatás után hamarjában egy kis eső lesz, mindját kizöldülnek az elhullott gabona- és gyommagvak s gyakran jó legelőt adnak a gyenge növények. A sertés pedig kedvére turkálhat a buktatott tarlón s mindig talál ott magának valamit.


A mi azt az ellenvetést illeti, hogy a buktatás munkába kerűl, hát bizony az tagadhatatlan.
De ingyen, munka nélkül semmit se adnak. S ha a munkának meg van a haszna, nem is vonakodik attól a helyesen számító gazda. Különben, mivel a buktatás igen sekélyen történik, azért kettős vagy hármas ekével végezhető, a mi a munkát igen meggyorsítja. S a mennyi munkát most végeztünk, körülbelől meg fogjuk azt majd a könnyebben eszközölhető őszi szántásnál takarítani.


Fődolog azonban a tarlóbuktatásnál, hogy azt tüstént az aratás után kell végezni, midőn a talaj a rajta tenyészett gabona beárnyékolása következtében még elég puha.
Mert ha aztán keményre megszáradt a felület, akkor a buktatási munkálat jóformán lehetetlen lesz.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Gabrovitz és Schréderné nyerte Budapest teniszbajnokságát. Gabrovitz és Schréderné nyerte Budapest teniszbajnokságát.
Vasárnap folytatták és nagyrészt be is fejezték a BLKE...
Viktor Emánuel és Badoglio teljesen az angolszászok mellé álltak Viktor Emánuel és Badoglio teljesen az angolszászok mellé álltak
Viktor Emanuel és Badoglio tábornagy vasárnapi nyilatkozatukban...
Volt politikai barátai végeztek Borbély- Maczky Emillel Volt politikai barátai végeztek Borbély- Maczky Emillel
Borbély- Maczky Emil Miskolc és Borsod vármegye volt kormánybiztos...
A turbina A turbina
Néhány évvel ezelőtt még igen kevés ember hitt abban, hogy a...
Ottó főherczeg halála Ottó főherczeg halála
November első napján, épen a halottak ünnepén az ős...
Lenin és Gandhi Lenin és Gandhi
Egy olvasónőmtől, azok közzül, kikért érdemes írónak lenni, Leninről...
Te vagy az, Józsi! Te vagy az, Józsi!
Különös merénylet történt vasárnap este az Aréna-uton. Uhl Antal...
Kilenc kivégzés Szenttamáson Kilenc kivégzés Szenttamáson
Lelkiismeretlen bujtogatók ismét szervezkedést kezdtek és...
III. Richárd III. Richárd
Förtelmes gazember, akit egész este tombolva ünnepel a becsületes...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98