Dtum
Login with Facebookk
1904 | Augusztus

Ipar és kereskedelem a miniszter szemével

(országgyűlési tudósítás)

 

Hieronymi Károly kereskedelemügyi miniszter arra hivatkozik, hogy a kisipar bajain az ipartörvény küszöbön álló reviziója alkalmával segíteni lehet.
A gyakorlati kérdésekről szólva, nem azt tartja az ország nagy bajának hogy a tudományos pályákra tolong az ifjuság, hanem hogy kevesen mennek az iparos pályákra. A magyar társadalom idegenkedik attól, hogy gyermekeit az ipariskolába adja.

A mi az önálló vámterületet illeti: annak a legfelső következménye az lenne, hogy sok ipari czikk megdrágulna, mert hiszen ha meg nem drágul, akkor nem segítünk az iparosokon. Nem a védővám teremti az ipart, mert ha ez igaz volna, akkor Spanyolországban és Romániában csak úgy hemzsegnének az iparosok, ott oly magas a védővám.

Ha mi védővámokat alkalmaznánk külön vámterületünkön, akkor Ausztria is ugyanezt tenné velünk szemben.
Nézzük először a búzát. Magyarország Ausztriába körülbelől hat millió métermázsa búzát visz ki rendes évben. A vámtétel 3 korona 57 fillér. Lesznek olyan idők, mikor ezt a vámot Ausztria fogja fizetni. De lesz nagyon sokszor – más szempontból kivánatos is, hogy legyen – olyan esztendő, mikor ezt a magyar termelő fogja megfizetni. Mert Románia csaknem egyenlő mennyiséget visz ki Angliába. Mi most a román termelővel szemben 3 korona 57 fillér előnyben vagyunk. A mint egyforma viszonyok közt versenyzünk, akkor mindannyiszor, mikor Romániának és nekünk termelési fölöslegünk van, a mi részünk lesz 3 korona 57 fillér, levonva ebből a szállítási költségkülönbözetet. Már pedig ez a szállítási különbözet alig megy 1 koronára, tekintettel arra, hogy a Duna szabad és a románok egész szabadon használhatják a Dunát is.

Valahányszor nekünk és Romániának termelési fölöslegünk lesz, 3 korona 50 fillérrel olcsóbb lesz a búza, mint annak világpiaczi ára.
És hogy ez micsoda csapás a magyar termelőre, azt bővebben kifejteni nem kell, mert csak azon a búzán, a mit ily körülmények között Ausztriába viszünk, 18 millió koronát vesztenénk.

De vegyük például a lisztet; hat és fél millió métermázsa lisztet viszünk ki évente Ausztriába. Ennek a lisztnek vámja most 6 korona 93 fillér. Arról, hogy az osztrákok a liszt vámját a mi kedvünkért nem fogják leszállítani, hanem ezt a 6 korona 93 fillér vámot fenn fogják tartani, meg lehetünk győződve. Ez csak azon lisztnél, a melyet Ausztriába kiviszünk, 57 millió korona különbözetet jelentene. Mi lenne a mi malmainkból? Azt hiszem, egy lat lisztet sem szállítanának Ausztriába.
(Zaj és ellenmondások a szélsőbaloldalon.) 

Ugron Gábor: Nem esznek finom süteményt, ha nem vesznek magyar lisztet. 

Hieronymi Károly kereskedelemügyi miniszter: Az a liszt, a mi finom süteményre szükséges, pár százezer mázsa és nem hat és fél millió métermázsa. Abból a 640 millió korona értékből, a melyet beviszünk évenként Ausztriába, mi körülbelől 115, egész 126 millió koronát veszítenénk csak magán azon, a mit beviszünk. Ez pedig beillik egy inséges esztendőnek.

Nekünk a mi népünket az iparos foglalkozásra kell szoktatni, arra kell nevelni, vele az ipari foglalkozást meg kell kedveltetni.
A kormánynak el kell követni mindent, hogy minden segédeszközzel itt új gyárakat alapítson, hogy ezen az úton itt a munkásoknak számát, a kik ez országban élnek, szaporitsuk és ezért mindezen segédeszközöket igénybe kell vennünk, hogy a mi mezőgazdasági terményeink lehető nagy részét itt az országban fogyaszszák el. Ez Magyarország jövője szempontjából az egyedüli helyes politika.
(Élénk helyeslés jobbfelől.)

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Részlet az új országházból Cipészműhely
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Cselédlányok támadása a Tisza Kálmán-téren Cselédlányok támadása a Tisza Kálmán-téren
Szombatról vasárnapra virradó éjszaka a Rákóczi-úti Excelsior-pince...
Párizsi divatjegyzetek Párizsi divatjegyzetek
Párizs mulat. A tavalyi nyomott hangulatot fellendülés és életöröm...
A nehézségi erő csodái A nehézségi erő csodái
Földünkön észlelt legrejtélyesebb jelenségek egyike a nehézkedés,...
Minden számot megnyertek Pozsonyban a magyar asztaliteniszezők Minden számot megnyertek Pozsonyban a magyar asztaliteniszezők
Pozsonyban öt napon át folytak öt nemzet: Magyarország, Szlovákia,...
A kormány nem engedi lerontani a magyar paradicsomkonzerv külföldi piacait A kormány nem engedi lerontani a magyar paradicsomkonzerv külföldi...
Kevés iparágban tapasztalható olyan lendületes fejlődés, mint a...
Bányai Kornél - A Tisza Bányai Kornél - A Tisza
Tűzbenálló partjaid között búsan heversz vén csavargó Tiszánk, ...
Szép Ernő - Házibálon Adyval Szép Ernő - Házibálon Adyval
Megjelent Pesten, igen szép papirosból, egy füzet; csupa rövid sor...
A zimony – belgrádi hid A zimony – belgrádi hid
Belgrádból irják, hogy a Belgrád és Zimony közötti hajóhid átépítése...
Szilágyi nyert az UTE mezei futóversenyén Szilágyi nyert az UTE mezei futóversenyén
Az UTE megyeri réteken rendezett mezei futóversenyén ismét két budai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98