Dtum
Login with Facebookk
1904 | Augusztus

Ipar és kereskedelem a miniszter szemével

(országgyűlési tudósítás)

 

Hieronymi Károly kereskedelemügyi miniszter arra hivatkozik, hogy a kisipar bajain az ipartörvény küszöbön álló reviziója alkalmával segíteni lehet.
A gyakorlati kérdésekről szólva, nem azt tartja az ország nagy bajának hogy a tudományos pályákra tolong az ifjuság, hanem hogy kevesen mennek az iparos pályákra. A magyar társadalom idegenkedik attól, hogy gyermekeit az ipariskolába adja.

A mi az önálló vámterületet illeti: annak a legfelső következménye az lenne, hogy sok ipari czikk megdrágulna, mert hiszen ha meg nem drágul, akkor nem segítünk az iparosokon. Nem a védővám teremti az ipart, mert ha ez igaz volna, akkor Spanyolországban és Romániában csak úgy hemzsegnének az iparosok, ott oly magas a védővám.

Ha mi védővámokat alkalmaznánk külön vámterületünkön, akkor Ausztria is ugyanezt tenné velünk szemben.
Nézzük először a búzát. Magyarország Ausztriába körülbelől hat millió métermázsa búzát visz ki rendes évben. A vámtétel 3 korona 57 fillér. Lesznek olyan idők, mikor ezt a vámot Ausztria fogja fizetni. De lesz nagyon sokszor – más szempontból kivánatos is, hogy legyen – olyan esztendő, mikor ezt a magyar termelő fogja megfizetni. Mert Románia csaknem egyenlő mennyiséget visz ki Angliába. Mi most a román termelővel szemben 3 korona 57 fillér előnyben vagyunk. A mint egyforma viszonyok közt versenyzünk, akkor mindannyiszor, mikor Romániának és nekünk termelési fölöslegünk van, a mi részünk lesz 3 korona 57 fillér, levonva ebből a szállítási költségkülönbözetet. Már pedig ez a szállítási különbözet alig megy 1 koronára, tekintettel arra, hogy a Duna szabad és a románok egész szabadon használhatják a Dunát is.

Valahányszor nekünk és Romániának termelési fölöslegünk lesz, 3 korona 50 fillérrel olcsóbb lesz a búza, mint annak világpiaczi ára.
És hogy ez micsoda csapás a magyar termelőre, azt bővebben kifejteni nem kell, mert csak azon a búzán, a mit ily körülmények között Ausztriába viszünk, 18 millió koronát vesztenénk.

De vegyük például a lisztet; hat és fél millió métermázsa lisztet viszünk ki évente Ausztriába. Ennek a lisztnek vámja most 6 korona 93 fillér. Arról, hogy az osztrákok a liszt vámját a mi kedvünkért nem fogják leszállítani, hanem ezt a 6 korona 93 fillér vámot fenn fogják tartani, meg lehetünk győződve. Ez csak azon lisztnél, a melyet Ausztriába kiviszünk, 57 millió korona különbözetet jelentene. Mi lenne a mi malmainkból? Azt hiszem, egy lat lisztet sem szállítanának Ausztriába.
(Zaj és ellenmondások a szélsőbaloldalon.) 

Ugron Gábor: Nem esznek finom süteményt, ha nem vesznek magyar lisztet. 

Hieronymi Károly kereskedelemügyi miniszter: Az a liszt, a mi finom süteményre szükséges, pár százezer mázsa és nem hat és fél millió métermázsa. Abból a 640 millió korona értékből, a melyet beviszünk évenként Ausztriába, mi körülbelől 115, egész 126 millió koronát veszítenénk csak magán azon, a mit beviszünk. Ez pedig beillik egy inséges esztendőnek.

Nekünk a mi népünket az iparos foglalkozásra kell szoktatni, arra kell nevelni, vele az ipari foglalkozást meg kell kedveltetni.
A kormánynak el kell követni mindent, hogy minden segédeszközzel itt új gyárakat alapítson, hogy ezen az úton itt a munkásoknak számát, a kik ez országban élnek, szaporitsuk és ezért mindezen segédeszközöket igénybe kell vennünk, hogy a mi mezőgazdasági terményeink lehető nagy részét itt az országban fogyaszszák el. Ez Magyarország jövője szempontjából az egyedüli helyes politika.
(Élénk helyeslés jobbfelől.)

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Részlet az új országházból Cipészműhely
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mit vesz át a Német Birodalom Magyarországtól? Mit vesz át a Német Birodalom Magyarországtól?
Kaptuk a következő levelet: „Mélyen tisztelt Szerkesztő Úr!...
A villamosok új-év óta A villamosok új-év óta
A kereskedelmi miniszterek, Láng és újabban Hieronymi is...
Országos rekorddal nyerte a BBTE a 4x100 m-es bajnokságot Országos rekorddal nyerte a BBTE a 4x100 m-es bajnokságot
1933. évi szenior és ifjúsági stafétabajnokságait a BEAC pályán...
Kodály Zoltán legújabb szerzeményei
A filharmóniai társaság idei VII. hangversenyén Kodály Zoltán...
A tervgazdálkodási kerettörvény nem jelenti a termelés szabadságának korlátozását A tervgazdálkodási kerettörvény nem jelenti a termelés szabadságának...
Rég került a magyar törvényhozás elé olyan nagyfontosságú javaslat,...
Gazdasági nevelés a hadseregben Gazdasági nevelés a hadseregben
Nem először emelünk szót a Magyarország jövője iránt messzelátó...
140 milliós kölcsön Magyarországnak 140 milliós kölcsön Magyarországnak
Az utóbbi hetekben egész Közép-Európában s igy nálunk is...
Masaryk csehszlovák külügyminiszter nyilatkozata Masaryk csehszlovák külügyminiszter nyilatkozata
A newyorki Magyar Jövő hosszabb beszélgetést folytatott dr. Jan...
A margitszigeti részvényesek Kristóffy ellen A margitszigeti részvényesek Kristóffy ellen
A Forgalmi Bank részvényeiből még annak idején, mikor a margitszigeti...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98