Dtum
Login with Facebookk
1904 | Augusztus

Plehve belügyminiszter meggyilkolása

A gyilkosság julius 28-ikán reggel 9 óra 40 perczkor történt, mikor Plehve miniszter a vasuthoz hajtatott, hogy a czárhoz menjen kihallgatásra. Mint rendesen, kocsija előtt és mögött a rendőrség szolgálatában álló bérkocsisok hajtottak, mindkét oldalon pedig bicziklis titkosrendőrök haladtak.


Az Izmailkovszki-prospekt nevű utcza utolsó házánál, közvetlenűl az Obvodino-csatornán át vivő híd előtt a miniszter kocsijának útját elállotta egy fiatal ember, a ki a vasuti alkalmazottak egyenruhás sapkáját viselte és bombát hajított a kocsi alá, a hol irtózatos dörejjel felrobbant és a kocsit szerteszét tépte. A miniszter s a kocsis meghaltak. Az utczán járók közül sokan megsérültek.

 

A borzasztó esemény a Varsó városához czímzett fogadó előtt történt. A kocsisnak a bomba leszakította jobb karját, a miniszter teste kirepült a kocsiból. Plehve koponyája behorpadt, arczának jobbfele eltorzult, jobbkarja tőből leszakadt. Megsérült egy asszony is, a ki jajkiáltással esett össze. Egy gárdakapitány épen arra járt, a fejére rázuhant a bak. A környéken levő házakban az ablakok mind izzé-porrá törtek. A rendőrök a merénylőre vetették magukat és letartóztatták.


A merénylő maga is sulyosan megsérült, de hirtelen nem lehetett tudni, hogy a bomba szilánkjai sebezték-e meg, vagy öngyilkosságot akart elkövetni. A merénylet elkövetője egy szőke fiatal ember, a ki vasutas sapkát viselt, délelőtt tizedfél órakor érkezett a vendéglőbe, a hol teát és pálinkát kért. Plehve minden csütörtökön délelőtt tiz órakor Peterhofba szokott menni, hogy a czárnak jelentést tegyen. A merénylő megleste ezt az időpontot és mihelyt a miniszter kocsija mutatkozott, az utczára sietett és a bombát a kocsi alá hajította.

 

A robbanás annyira megrázkódtatta a levegőt hogy sok arra járó ember földhöz vágódott. Plehve azonnal meghalt, a bomba szétzúzta koponyáját és mind a két karját, s borzasztóan megcsonkította egész testét. Egy rendőr a holttestet befödte köpönyegével s aztán a pályaudvar elsőosztályú várótermébe vitte. A merénylőnél állítólag még egy másik bombát is találtak.


A merénylőt sulyos sebesülése miatt nem lehetett kihallgatni, iszonyú kinokat szenvedett a hasába furódott bombaszilánkok miatt. A bomba vasszegekkel volt megtöltve. A merénylőt kétszer is megoperálták, mire jobban lett. Julius 30-ikán már túl volt a veszélyen. Vallani azonban nem akart, még a nevét sem mondta meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Érdekes vita a sértett magyar honosságáról egy fajgyalázási ügy tárgyalásán Érdekes vita a sértett magyar honosságáról egy fajgyalázási ügy...
Érdekes ítéletet hozott a minap a budapesti büntetőtörvényszék...
Erzsébet királyné halálának évfordulója Erzsébet királyné halálának évfordulója
Szeptember tizedikén lesz második évfordulója Erzsébet királyné...
Húsvéti nemzetközi serleg döntője Húsvéti nemzetközi serleg döntője
MTK – III. ker. TVE. 7:0 (5:0) A mult hétről elhalasztott...
Uj kölcsön felvételéről tárgyal a kormány Uj kölcsön felvételéről tárgyal a kormány
A gazdasági krizis megoldása égető és halaszthatatlan kérdéssé vált....
Mesterséges gyanták Mesterséges gyanták
Backelandtól függetlenül Lebach a phenolnak a formaldehyre gyakorolt...
Szálasit előállították Cegléden Szálasit előállították Cegléden
Vasárnap késő este a magyar nácik, akik Cegléd környékén hetek óta...
Magyarország korcsolyázó bajnokságai Magyarország korcsolyázó bajnokságai
Vasárnapon reggel fél 9 órakor folytatta a BKE a Magyarország...
Orczán győzött az UTE országúti kerékpárversenyén Orczán győzött az UTE országúti kerékpárversenyén
Az UTE vasárnap délelőtt rendezte Grünbaum Ede vándordíjas országúti...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98