Dtum
Login with Facebookk
1904 | Augusztus

Nemzetközi kerékpárverseny

A mult vasárnap végre egy nemzetközi kerékpárversenyt is láthatott a közönségünk a millenáris versenypályán. A versenyekben legjobb hazai erőink mellett Vendredi, egy Berlinben tartózkodó néger hivatásos versenyző szerepelt.

 

Igazi képességeit nem mutathatta be; egyrészt azért, mert vezető gépje nem érkezett meg, másrészt pedig azért, mert a pálya nagyobb sebesség kifejtésére teljesen alkalmatlannak bizonyult. Egy alacsony, gyengének látszó fekete bőrű, de rokonszenves megjelenésű ember Vendredi (magyarul: Péntek). Stílusa igen szép; könnyedén, egyenletesen dolgozik, a fáradság minden nyoma nélkül; sokat tanulhatnak tőle menőink.

 

Katona István (Koppenhága) szereplése csalódást keltett. Hazai erőink közül első sorban Posszert János illeti meg az elismerés; szép stílusban ment, bár állóképessége még hagy hátra némi kívánni valót.

 

A programmon rajta kívül még szerepelt négy más magyar hosszutávú versenyző is, azonban egyik sem merte felvenni Vendredi-vel és Posszert-tel a küzdelmet. Versenyzőink ilyen indolenciája a legértékesebb kritikát hívja ki.

 

A rövidtávú versenyzőink igen jól voltak képviselve s különösen a budapesti nagy díjban rég nem látott szép küzdelmet nyujtottak. Frisch, Püspöky s Bihary voltak együtt itt; bár a versenyt Frisch nyerte meg, az erkölcsi győzelem mégis Bihary-é. A végspurtban gyönyörűen nyomult fel s ha előbb talált volna utat, egyenlő körülmények között biztosan győz.

 

Csak azt csodáljuk, hogy ő sem szakít azzal az átkos „bummli tempóval”: nagy testi ereje hosszabb iramok vezetésére is képesítené őt, amit a többiek aligha bírnának. Az adott körülmények között igen szép volt a motorverseny, amelyben Dedics és Muskát vívtak élet-halál harcot. Dedics mótorja erősebb, de Muskát valósággal művészettel vezette gépjét mindaddig, míg el nem bukott. Kétségtelen, hogy ő a legjobb magyar versenymotor-vezetőnk.


A rendezés most is sok kívánni valót hagyott hátra. A startok, különösen a mótorversenynél, valósággal botrányosak voltak; a versenyzők zavarát az ide-oda kapkodó rendezők csak növelték. A rossz startok mellett az időmérés is teljesen megbízhatatlan volt s csak az elsők idejét mérték. Ilyen körülmények között természetesen hiteles rekordról szó sem lehet. A versenyt nagy közönség nézte végig.


A motorverseny részletes eredményei a következők:


Motorverseny, 10 km.

1. Dedics Ferenc VKK. Állítólagos idő: 9 p. 53 2/5 mp. A versenyt, mely a nap legizgalmasabb küzdelme volt, baleset zavarta meg. Muskát vezet az utolsó fordulóig, ahol Dedics erősebb gépjével előretör. Muskát erre az armaturához kap, egyensúlyt veszít és gépjével együtt felbukik. A közönség a pályára rohan, de szerencsére Muskát-nak komolyabb baja nem esik. Indultak még a versenyben Lehner Attila, VKK. és Hetényi Gyula MChC.


Motorvezetés pontversenye: Vendredi (Berlin) és Posszert MTK. között.

Első futam.10 km. Vendredi 11p. 30 7 /10 mp. A szerecsen vezet, Posszert nyomában. A 9-ik körben Posszert vezetőgépjének gummipukkanása miatt a versenyt feladja.

 

Második futam 15 km. 1. Posszert János (MTK.) 18 p. 25 3/5 mp. 2. Vendredi. Gyenge verseny. Vendredi vezetője Muskát gépén ül, de nem tudja kezelni, mire Posszert körülbelül 600 m. előnyt nyer. A 29-ik körnél Vendredinek sikerült kissé fokozni a tempót, de már csak mintegy 100 méterre közelítheti meg Posszertet.

 

Harmadik futam. 25 km. 1. Vendredi 29 p. 54 1/10 mp. (Állítólagos orsz. rekord) 2. Posszert János, MTK. Körülbelül 800 m-el könnyen nyerve. Vendredit ezután már jobban küzd. Szép verseny. Helyezés: 1. Vendredi (Berlin), 2. Posszert János (MTK.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Possert János R. J. Vendredi hivatásos kerékpárversenyző Bihary József a "Derby" győztese (M.U.E.)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szerb miniszteri válasz a Rothermere akcióra Szerb miniszteri válasz a Rothermere akcióra
Vasárnap egész Jugoszláviában, főleg pedig a Vajdaságban rengeteg...
Az orosz czár betegsége Az orosz czár betegsége
Miklós czár és családja a telet birodalma déli részén, a...
Elek Artúr - Vaszary János Elek Artúr - Vaszary János
A nagy nyugtalanságnak, mely negyedszázad óta korunk egész szellemi...
Nagy utczai vasúti szerencsétlenség New-Yorkban Nagy utczai vasúti szerencsétlenség New-Yorkban
Február 16-án este New-York városban szörnyű baleset történt, mely...
Csillik Margit nyerte a női tornászbajnokságot Csillik Margit nyerte a női tornászbajnokságot
A Miskolci Vasutas Sport Club rendezésében Miskolcon bonyolították le...
Meghalt Kossuth Meghalt Kossuth
Emberfeletti szenvedés után meghalt egy rendkivüli ember, a...
Tolsztoj orvosa Tolsztoj orvosa
Minthogy Tolsztoj magyarországi származású orvosa. Makovicky Dusán is...
Bemutatók Bemutatók
Molnár Ferenc új darabjában, a Harmóniá-ban hangot és bizonyos...
Harcok Mezopotámiában Harcok Mezopotámiában
1916. áprilisában a törökök Kut városánál körülzártak és foglyul...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98