Dtum
Login with Facebookk
1904 | Augusztus

Nemzetközi kerékpárverseny

A mult vasárnap végre egy nemzetközi kerékpárversenyt is láthatott a közönségünk a millenáris versenypályán. A versenyekben legjobb hazai erőink mellett Vendredi, egy Berlinben tartózkodó néger hivatásos versenyző szerepelt.

 

Igazi képességeit nem mutathatta be; egyrészt azért, mert vezető gépje nem érkezett meg, másrészt pedig azért, mert a pálya nagyobb sebesség kifejtésére teljesen alkalmatlannak bizonyult. Egy alacsony, gyengének látszó fekete bőrű, de rokonszenves megjelenésű ember Vendredi (magyarul: Péntek). Stílusa igen szép; könnyedén, egyenletesen dolgozik, a fáradság minden nyoma nélkül; sokat tanulhatnak tőle menőink.

 

Katona István (Koppenhága) szereplése csalódást keltett. Hazai erőink közül első sorban Posszert János illeti meg az elismerés; szép stílusban ment, bár állóképessége még hagy hátra némi kívánni valót.

 

A programmon rajta kívül még szerepelt négy más magyar hosszutávú versenyző is, azonban egyik sem merte felvenni Vendredi-vel és Posszert-tel a küzdelmet. Versenyzőink ilyen indolenciája a legértékesebb kritikát hívja ki.

 

A rövidtávú versenyzőink igen jól voltak képviselve s különösen a budapesti nagy díjban rég nem látott szép küzdelmet nyujtottak. Frisch, Püspöky s Bihary voltak együtt itt; bár a versenyt Frisch nyerte meg, az erkölcsi győzelem mégis Bihary-é. A végspurtban gyönyörűen nyomult fel s ha előbb talált volna utat, egyenlő körülmények között biztosan győz.

 

Csak azt csodáljuk, hogy ő sem szakít azzal az átkos „bummli tempóval”: nagy testi ereje hosszabb iramok vezetésére is képesítené őt, amit a többiek aligha bírnának. Az adott körülmények között igen szép volt a motorverseny, amelyben Dedics és Muskát vívtak élet-halál harcot. Dedics mótorja erősebb, de Muskát valósággal művészettel vezette gépjét mindaddig, míg el nem bukott. Kétségtelen, hogy ő a legjobb magyar versenymotor-vezetőnk.


A rendezés most is sok kívánni valót hagyott hátra. A startok, különösen a mótorversenynél, valósággal botrányosak voltak; a versenyzők zavarát az ide-oda kapkodó rendezők csak növelték. A rossz startok mellett az időmérés is teljesen megbízhatatlan volt s csak az elsők idejét mérték. Ilyen körülmények között természetesen hiteles rekordról szó sem lehet. A versenyt nagy közönség nézte végig.


A motorverseny részletes eredményei a következők:


Motorverseny, 10 km.

1. Dedics Ferenc VKK. Állítólagos idő: 9 p. 53 2/5 mp. A versenyt, mely a nap legizgalmasabb küzdelme volt, baleset zavarta meg. Muskát vezet az utolsó fordulóig, ahol Dedics erősebb gépjével előretör. Muskát erre az armaturához kap, egyensúlyt veszít és gépjével együtt felbukik. A közönség a pályára rohan, de szerencsére Muskát-nak komolyabb baja nem esik. Indultak még a versenyben Lehner Attila, VKK. és Hetényi Gyula MChC.


Motorvezetés pontversenye: Vendredi (Berlin) és Posszert MTK. között.

Első futam.10 km. Vendredi 11p. 30 7 /10 mp. A szerecsen vezet, Posszert nyomában. A 9-ik körben Posszert vezetőgépjének gummipukkanása miatt a versenyt feladja.

 

Második futam 15 km. 1. Posszert János (MTK.) 18 p. 25 3/5 mp. 2. Vendredi. Gyenge verseny. Vendredi vezetője Muskát gépén ül, de nem tudja kezelni, mire Posszert körülbelül 600 m. előnyt nyer. A 29-ik körnél Vendredinek sikerült kissé fokozni a tempót, de már csak mintegy 100 méterre közelítheti meg Posszertet.

 

Harmadik futam. 25 km. 1. Vendredi 29 p. 54 1/10 mp. (Állítólagos orsz. rekord) 2. Posszert János, MTK. Körülbelül 800 m-el könnyen nyerve. Vendredit ezután már jobban küzd. Szép verseny. Helyezés: 1. Vendredi (Berlin), 2. Posszert János (MTK.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Possert János R. J. Vendredi hivatásos kerékpárversenyző Bihary József a "Derby" győztese (M.U.E.)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98