Dtum
Login with Facebookk
1904 | Február

Modern festők


E czim alatt a Franklin-Társulat új vállalatot indít meg, mely természethű színes másolatokban mutatja be a modern magyar és külföldi művészek festményeit. A vállalat első sorozata most jelent meg s hat képet közöl. Az első köztük Munkácsynak egy kitűnő alkotása: " Vihar a pusztán" Utána következik a franczia Ménard egy hangulatos képe, az: "Ősz".

 

Majd Segantini következik "Anyai boldogság" czimű képével, melyet a magyar kormány a közelmúltban nagy áron vásárolt meg. A negyedik kép Repin orosz festőtől "Rubinstein arzképe" azzal a jellemző erővel, a melylyel csak a nagy mesterek arczképeinél találkozunk. Ehhez méltán sorakozik mint ötödik kép Zorn svéd festő képe  "Maja"  az ő bámulatosan széles ecsetkezelésével.

 

A füzet utolsó képe Verhaas belga festő műve :"Tengerparton"  - tele élettel és mozgalmassággal. A mostani sorozatot gyors egymásutánban fogják követni a többiek. A magyar művészet is kellően képviselve lesz bennük. Az egyes képek másolatai az eddigelé ismert legtökéletesebb szines sokszorosítással készültek, az ú.n. háromszín rendszer szerint s az eredetiek szépségeit a lehetőségekhez képest hiven adják vissza.

 

E vállalatnak kétszeres fontossága van a műízlés fejlesztésére nálunk, a hol a közönség csak nehezen vagy - kivált a vidéken - egyáltalán nem juthat eredeti festmények élvezetéhez s eddig teljesen a színeket vissza nem adó fekete reprodukcziókra volt utalva.

 

Pedig a szín a festészet legfőbb eszköze s nélküle csak igen halvány fogalmat alkothatunk valamely festményről, különösen a modern művészet alkotásaiból. Ezért örömmel kell üdvözölni a vállalatot, mely valóban nagyszabásúnak ígérkezik. A vállalatból havonként egy füzet fog megjelenni és az év végéig 12 füzetben 72 kép fogja gyönyörködtetni a művészet iránt érdeklődőket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98