Dtum
Login with Facebookk
1904 | Július

Egy képviselő gyilkosainak felmentése

Nagy-Kikindán január 5-ikén két szerb paraszt Sibul Miaden és György az utczán kegyetlenül agyonverték Eremits Pál ügyvédet, a ki Nagy-Kikinda képviselője volt. A két Sibul junius 21-én állt Szegeden az esküdtszék elé. Nagy-Kikindán azért nem állították őket bíróság elé, mert az esküdtek elfogultságától lehetett tartani.

 

A tárgyalásra igen sokan mentek Torontálmegyéből Szegedre, úgy hogy a tárgyalási terembe a jelentkezőknek csak kis része juthatott be.

 

A tárgyalás megdöbbentő adatokat hozott nyilvánosságra Eremits Pálról, ki szívtelen uzsorát űzött, adósait tönkretette, mint ügyvéd is lelkiismeretlenül szedett hasznot, árverésre került házat, földet pár forintért megvásárolt.

 

A dúsgazdag Sibul családot koldusbotra juttatta, és mikor már így meggazdagodott, félelmetes befolyásával megválasztatta magát képviselőnek és a törvényhozók közt foglalt helyet. A hallgatóság megdöbbenéssel és fölháborodva hallgatta mindezeket. Az esküdtekre is oly mély hatást tett, hogy a két gyilkost fölmentette.

 

Rövid idő alatt második eset , hogy az esküdtszék az uzsorás meggyilkolásáért fölmentő ítéletet hoz. Az egyik pár hó előtt Máramaros-Szigeten történt, hol ruthén parasztokat mentettek föl. Most Szegeden bocsátották szabadon a hírhedt Eremits meggyilkolóit.


A két Sibul boszúból követte el a gyilkosságot. Jómódu gazdaember volt az apjuk, de eladósodott s hogy hitelezőitől megszabaduljon, színleges szerződéssel Eremits Pálra ruházta át minden vagyonát, a ki azonban a birtokot megtartotta magának, az öreg Sibult pedig családostul együtt kikergette az ősi hajlékból. Azóta nyomorogtak s végső kétségbeesésükben határozták el, hogy véres boszút állnak Eremitsen, a ki földönfutóvá tette őket.

 

Sibul Miaden az idősebb, ki 48 éves, hat gyermek atyja, így szólt az esküdtszék előtt: * Nem gyilkoltuk meg Eremitset, hanem a mi nyomorúságunk, éhezésünk pusztította el. Volt vagy háromszáz ezer korona értékű vagyonunk, kétszáz holdas tanyánk, négyszáz birkánk, száz disznónk, tizenkét fejős tehenünk és harmincz marhánk.

 

Volt azonkívül három hold szőlőnk s mindezt elvette tőlünk Eremits. Két esztendei termésünket, harminczötezer métermázsa búzát betettünk magtárba s ezt is elvette tőlünk. 1888-ban kizavart bennünket az tanyáról. Kikergetett az utczára, tizenkét testvéremmel és öreg szüleimmel.

 

Hasztalan fordultunk a törvényszékhez, Eremits kijelentette, hogy huszonhatezer koronáért megvette a százötvenezer forint értékű vagyonunkat! Végre a királyhoz fordultak, a ki uj tárgyalást rendelt el s Eremitset két évi fegyházra ítélték. De a legfelsőbb bíróságnál megnyerte a pört és még nagyobb úr lett belőle, a mi vagyonunkkal még országgyűlési képviselővé is megválasztatta magát.

 

Vádlottak, a két Sibul testvér tagadják, hogy előre elhatározták volna a gyilkosságot, csak rá akartak ijeszteni Eremitsre. Különben a gyilkosság előtt is jól bepálinkáztak.

 

A tárgyalás egész három napig tartott. Dr. Zsíros Lajos, a vádlottak védője azt kívánta, hogy Eremits Pál régibb pöréből csak úgy találomra olvassanak föl egyes aktákat, akár minden tízediket, mert az esküdtek így is látni fogják, hogy a meggyilkolt képviselő igazi átka volt Torontálmegyének.

 

De az esküdtbíróság csak a Sibulák pörének fölolvasását engedte meg, melyben a két első bíróság Eremitset két évi fegyházra ítélte, a Kuria azonban fölmentette, de kimondta, hogy nagyon kihasználta az öreg Sibul Rajkó szorult helyzetét. Az ítélethozásra junius 23-ikán kerül.

 

Feltűnt, hogy a királyi ügyész nem szólalt föl ujra. Az esküdtek két órahosszat tanácskoztak. A Sibul testvéreket bűnösnek mondották erős felindulásban elkövetett szándékos emberölés büntettében, de egyuttal kimondották, hogy a vádlottak a tett elkövetésekor nem voltak beszámítható állapotban.

 

E határozat alapján a bíróság a vádlottakat fölmentette és elrendelte szabadonbocsátásukat. Az ügyész az ítélet ellen semmiségi panaszt jelentett be.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98