Dtum
Login with Facebookk
1904 | Július

Magyarország, a Balkán és a nemzetiségek

Gróf Tisza István miniszterelnök: Mert hiszen annak az igazságnak, annak a ténynek, mind jobban napfényre kell derülnie, hogy az Európa ezen a részén lakó kis népekre nézve a jólétnek, s fejlődésnek, a néprajzi egyéni jelleg föntartásának egyedüli alapföltétele a magyar állam fönnállása, megerősödése legyen. A mi nemzetiségeink némely része, különösen a románok és a szerbek a határon túl az ő faji jellegükkel ellátott külön, önálló államot is látnak.

 

Egészen természetes, hogy az ország határain belül élő románok és szerbek teljes rokonszenvvel nézik a román és szerb önálló államok fejlődését és boldogulását, de épen ebből a szempontból kellene meggondolniok azt, hogy a Balkán-félszigeten élő összes államok függetlenségének és fejlődésének egyedüli biztos előföltételét és garancziáját az képezi, hogy ha itt a Duna völgyén, e geografiai területen, a mely a Balkán felé irányuló minden hatalmi törekvésnek kulcsát képezi, egy olyan nagyhatalom áll, a melynek politikájára Magyarország egymagában, tartós szövetség nélkül e világtörténelmi feladat megoldására nem volna képes.

De igenis, olyan nagyhatalomnak kell itt állni, a melynek politikájára a magyar nemzet a maga fölfogásával, a maga szabadságszerető szellemével döntő, irányadó befolyást gyakorol. Ez az állam csak nemzeti lehet, a melynek kulturája magyar. A czéltudatos politika meg fogja értetni a nemzetiségekkel, hogy az ő érdekeik a magyar állam érdekeivel azonosak.


Azt azonban senki se várja a magyar államtól, hogy a nemzetiségeket jogaiktól és nyelvüktől meg akarja fosztani. Nagy lépés lesz a javulás felé a népoktatás reformja. Nemzeti régi politikája az, hogy a szigorúságot első sorban a nemzetiségi izgatókkal szemben kell éreztetni, mert azok az igazi bűnösek, nem a felbujtogatott nép.

 

Ezért szándéka a büntetőtörvénykönyvnek az izgatásokról szóló rendelkezéseit módosítani; a gyors és jó közigazgatás is hathatós orvosság. A nemzetiségi izgatók érezni fogják a magyar államhatalom szigorát, a felbujtogatott nép pedig be fogja látni, hogy csak a magyar állam jótékony gondoskodása biztosítja az ő létérdekét.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98