Dtum
Login with Facebookk
1904 | Június

A hónap rövidhíreiből

Zavargó horvát munkások

Varasdmegye több kerületében aggasztó mozgalom tört ki.
A munkások az eddigi 60 fillérnyi napibér helyett 2-3 koronát követeltek. Az elégedetlen munkások halállal fenyegették a nagybirtokosokat és a tovább dolgozó békés munkásokat.

A kertek gyümölcsfáit és a vetéseket elpusztították.
Május 30-án éjszaka ötven felfegyverzett munkás Stubicsa község előljárósága elé vonult és miközben lövöldöztek, leverték a fákról a termést. Hasonló pusztításokat vittek végbe a zavargók Podzanovecz és Zajoczka községekben is. Ritter és Haller nagybirtokosoknak szőlőit teljesen elpusztították s a zágrábi érseki uradalomhoz tartozó konczinai birtokon is tömérdek kárt okoztak. A zendülők a birtokokhoz tartozó épületeket valóságos ostrom alá fogták és trombitaszóval adtak jelt a rohamra. A zavargás folyton terjed s a birtokosok annál inkább félnek, mert a kormány a tavalyi véres kihágások ismétlődésétől tartva, csak nagyon lanyha intézkedéseket hoz.

 


Az amerikai útból visszahozott lányok

A felvidék némely falvában nincs már fiatal legény, kimentek Amerikába.
Táncmulatságot se rendeznek már. Most aztán a lányok is készülnek. Néhány nap előtt a teplai vasuti állomáson a csendőrök 35 ilyen lányt szállítottak le a vonatról. Mind Szakáll községből valók, a hol a legutóbbi búcsún sem tánczolhattak a lányok. Most aztán, hogy a külső munka megszűnt, a leányok, a kiket a kivándorolt legények is csábítottak, összeszedték magukat, hogy ők is kimennek Amerikába.


Tervüket titkolták, még a vasuton is azt mondták, hogy Németországba mennek gyári munkába.
Egyik kalauz azonban kihallgatta a leányokat s ez értesítette a teplai állomáson jelen volt csendőröket, a kik aztán a leányokat leszállították a vonatról. A dolog azonban nem ment könnyen, mert úgy kellett őket egyenkint leszedni a vasutról, a mi miatt negyedórai késedelem történt.

Nagy sírás és átkozódások között kisérték őket a szolgabírósághoz.
Ott szintén tagadták, hogy Amerikába akartak volna menni, de megmotozásuk alkalmával valamennyinél megtalálták a hajójegyeket. A szolgabíróságnál elszedték tőlük a hajójegyüket és a pénzüket és valamennyit visszatolonczolták illetőségi helyükre. 

Kvóta-bizottság

A kvóta-bizottságok is a napokban végezték el munkájukat. A magyar küldöttség az eddigi 34.4 perczentes kvóta fentartása mellett nyilatkozott. Az osztrák bizottság tagjai ismét keményen kardoskodtak a magyar kvóta fölemelése mellett, de az osztrák küldöttség többségében volt mégis annyi józanság, hogy pár szavazattal leszavazta ezeket a tulzókat. Marad tehát a kvóta az eddigi.


Horvátországgal való megegyezés

A Horvátországgal való pénzügyi megegyezés hat év óta vajudik. Az illető országos bizottságok soha sem tudtak megegyezésre jutni a horvátok túlságos követelései miatt. Sőt most a horvát ellenzék a teljes pénzügyi önállóság mellett izgat, pedig ezzel nagyon roszúl járnának, mert jövedelmeikből nem jutna nekik 44 perczent beligazgatási költségeik fedezésére, mint jelenleg, hanem sokkal kevesebb.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98