Dtum
Login with Facebookk
1904 | Június

Delegácziók tárgyalása

A delegácziók nemsokára bevégzik munkájukat; s mint az előre látható, a kormány követelései keresztűl mennek.
Pedig ezuttal a katonai kormány követelései a szokottnál is sokkal nagyobbak voltak, de azért megszavaztattak. Különben magyar részről nem is annyira a fölött vitáztak, hogy szükséges-e a rendkívüli befektetésekre kért 400 millió, vagy nem, hanem inkább azon törekedtek, hogy a katonai szállításokból a magyar ipar részére a kvótának megfelelő rész biztosíttassék. 

A kormányférfiak nyilatkozataiból egyébiránt mindenki meggyőződhetett, hogy e tekintetben már előzetes megállapodás történt a közös és a magyar kormány között.
A rendkívüli szükséglet megszavazásának kikötött ára magyar részről a magyar ipar részesülésének biztosítása volt. 

A nagy katonai befektetések pénzügyi következményeinek letárgyalása a delegácziók ülésszakával befejezve nincs, mert hátra van a fedezet kérdése.
Ez már a két parlament elé tartozik, de majd csak az 1905-re szóló költségvetés tárgyalásánál fog sorra kerülni. Akárhogy biztatnak is bennünket, hogy a kieszelt sajátságos fedezeti mód lehetővé teszi, miszerint az ország rendes költségvetésére a katonai beruházásokból egy krajczárnyi teher többlet sem származik, a behatóbb bírálat mégis csak oda vezet bennünket, hogy ennek a 400 milliónak kamatját és törlesztését másból, mint a két állam bevételeiből fedezni nem lehet. 

A különben is komoly pénzügyi és közgazdasági helyzetre sötét árnyat vetnek a szomoru termési kilátások.
A földmívelési miniszternek junius 1-éig terjedő hivatalos tudósítása a tavalyi termésnek 76 százalékára becsüli az idén várható termést. A búzának és rozsnak már egy most beálló országos eső sem sokat használhatna. Többet javíthatna a tavasziakon, melyek a nagy szárazság mellett hiányosan keltek s fejlődésükben nagyon elmaradtak. A főterményből, - a búzából – várható gyenge termés csapását fokozza az, hogy a kenyérpótló termények, a burgonya és a tengeri, szinte gyenge terméssel biztatnak, bár remélhető, hogy a napokban sok helyen beállott esőzés e részben sokat helyrehoz. 

Az állami igények rohamos növekedésében és a közgazdasági állapot ki nem elégítő voltában megvan a két leghatalmasabb ok az ellenzéki szellem ébrentartására.
A kormányra nézve tehát nem valami biztató a politikai helyzet, különösen ha fontolóra veszszük a rá és a törvényhozásra váró feladatok óriási nagyságát. Valóban csak szorongva gondolhatunk a jövő fejleményeire, s már a jövő őszszel beköszöntő nehézségek feltornyosuló tömegére, melyen az országgyűlésnek keresztűl kellene gázolni, hogy a rendes alkotó munkálkodás lehetőségéhez eljussunk.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pitreich közös hadügyminiszter Báró Burián István közös pénzügyminiszter Jekelfalussy altábornagy
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98