Dtum
Login with Facebookk
1904 | Június

Petrarca háza


Olaszország a közelebbi napokban  fényes ünnepélyekkel ülte meg Petrarca születésének hatszázados évfordulóját. Az uralkodóház, a kormány, a tudományos és irodalmi testületek mind bemutatták hódolatukat Laura dalnokának, kinek elhúnyta felett a kor másik nagy embere: Boccaccio – a krónika följegyzése szerint – tiz napon és éjen át kesergett.

 

Arezzóban emlékkővel jelölték a költő szülőházát, beszédeket tartottak, korhű jelmezekben felvonulásokat rendeztek, s innen elzarándokoltak Arguába is, hol Petrarca utolsó éveit töltötte, s 1374-ben a julius 18 és 19-ike közé eső éjen örök álomra húnyta le szemeit.


Ez az arguai ház, melynek hű rajzát most bemutatjuk, volt a költő utolsó öröme, töprengéseinek, elmélyedéseinek néma tanuja. Maga irja róla testvéréhez intézett levelében:

 

"Az enganeii halmokon Padovától csak tiz mérföldnyire, a templom közelében nem nagy, de kellemes és szerény házat építtettem. Szőlők és olajfák veszik körűl, melyek elég termést adnak kis családomnak; és jóllehet testben elgyengülve, de lélekben még épen, folyvást olvasok és irdogálok, hálát adván Istennek úgy a jókért, mint a rosszakért, mely utóbbiakat inkább megpróbáltatásnak, mint büntetésnek tekintem."


Petrarca ebben a szerény s a közönségesebb házaktól csakis erkélye által különböző épületben csak három évet tölthetett, veneziaia küldetéséből már betegen érkezett vissza s pár hó múlva, a fentebb jelzett juliusi napon, halva találták dolgozó-szobájában, fejét Szent Ágoston vallomásai fölé hajtva.


Petrarca házát veje: Francesco de Brossano örökölte. Ennek halála után, közel  századokon át, ismeretlen emberek birtokában volt, míg  Pietro Silvestri bibornok azután 1875-ben a házat Padua köztársaságnak adományozta, mely azóta lelkesen gondozza, őrt tart benne s megnyitotta a látogatóknak is, kik sűrűn felkeresik.


Az egyszerű hajlékban Petrarca ereklyéi közűl már csak két tárgy, egy szekrény és egy karosszék látható. De ott van megkövesülve a költő kedvencz macskája is, hűséges társa magányában, a kire most rosz élczeket faragnak a látogatók. Egy ajtó felett, üveggel elzárt üregben mutogatják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98