Dtum
Login with Facebookk
1904 | Június

A nemzeti párt újra szevezése

Gróf Apponyi Albert junius 12-ikén Jászberényben megjelent választói közt és kifejtette, hogy mért lépett ki a szabadelvűpártból és mért foglal állást a komány ellen. Ellenzéki programmjába fölvette az önálló vámterületet is. Gróf Apponyi, mielőtt Jászberénybe utazott, értekezett Budapesten a hozzá hű elvtársaival, a kik már ekkor elhatározták, hogy a jászberényi beszámoló alkalmából ujra megalakítják a nemzeti pártot.

 

Gróf Apponyit számos képviselő kisérte Jászberénybe. A fogadtatás nagyon szives volt. A választók részéről már Hatvanban várta küldöttség Apponyit, s Jászberényben csakugyan megtörtént a nemzeti párt újjászervezésének kihirdetése.


Apponyi kiséretében a mellette tartó képviselők csaknem mind elmentek Jászberénybe. Kiséretében voltak gróf Károlyi István, a főrendiház tagja, gróf Batthyány Tivadar, gróf Bethlen István, Bernáth Béla, Sághy Gyula, Pintér Sándor, Smialovszky Valér, Günther Antal, Urmánczy Nándor, Gulner Gyula, Steiner Ferencz, Hammersberg László, Samassa János, gróf Vigyázó Ferencz, gróf Zichy Wladimir országgyűlési képviselők, Déssy Zoltán volt főispán s a néppártból báró Kaas Ivor és Förster Aurél országgyűlési képviselők.

 

A beszámoló bezséd előtt délelőtt tizenegy órakor történt a piacztéren. Gróf Apponyi Albert beszédének főbb részeiből ezeket adjuk: „Ellenzéki állásba tértem vissza – mondá – különösen azért, mert a kormány politikája a jogos nemzeti igények terén nem tart lépést a nemzeti fejlődés mostani követelményeivel.

 Nagy okot találok ellenzéki állásfoglalásra a kormány pénzügyi politikájában is, a mely szűkmarkú takarékosság hirdetésével indult meg, a valóságban pedig gyümölcstelen kiadások rohamos emelésével, főleg pedig a militarizmus követelményei előtt való példátlan meghódolással viszi az országot pénzügyeinek megromlása felé.

 

Régi elvtársaim tulnyomó többsége, bizonyára tiszteletreméltó okokból tőlem elfordult, még olyanok is, a kik érdemben osztják felfogásaimat, más vezéreket keresnek. De mérlegelve ennek a ténynek politikai jelentőségét, lehetetlen abban mást látnom, mint a nemzet kedvezőtlen itéletét az én vezéri hivatottságomról.


„A politika, a melyet követni fogok, lényegében azonos a volt nemzeti párt politikájával. Kivánnunk kell a magyar király közjogi megkülönböztetését az osztrák császárétól, külön magyar királyi lobogó és önálló magyar udvartartás által. Követelnünk kell a kormánytól, hasson oda, hogy a magyar király és a magyar trón örököse az évnek jelentékeny részén át az ország területén tartózkodjék, a miből következnék az idegen államok diplomácziai képviseletének is megfelelő időn át Magyarország fővárosában tartózkodása.

 

Kivánnunk kell saját közös külképviseletünkben és az idegen államokkal kötött szerződésekben Magyarország önálló állami létének érvényesülését és pedig úgy a czímerekben, zászlókban és egyéb külsőségekben, mint a szerződéskötés alakiságában és végül abban, hogy a magyar állami nyelv ismerete minden külképviseleti szervnél biztosítva legyen. Egyáltalán követelni kell nemzetiségünknek a közös ügyek egész terén való tényleges érvényesítését.


„Az egész hadsereg kiegészítő részét képező magyar hadseregben kívánnunk kell magyar tisztek alkalmazását, magyar zászlót, magyar czímert, esküt a magyar alkotmányra és – mihelyt erre az előföltételek megvannak – magyar szolgálati és vezényleti nyelvet: továbbá a katonai oktatásnak és igazságszolgáltatásnak önálló szervezését. Kivánom végül a honvédségnek tüzérséggel és műszaki csapatokkal való ellátását.”

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Apponyi Albert Apponyi Jászberényben Apponyi Jászberényben
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Tolsztoj magyar orvosát elfogták Oroszországban Tolsztoj magyar orvosát elfogták Oroszországban
Másfél évtizeddel ezelőtt vándorolt ki Rózsa hegyről Oroszországba...
Harci gázok és harci baktériumok, a virulencia Harci gázok és harci baktériumok, a virulencia
Már most az a következő kérdés - amit talán először kellett volna...
Szegedi tudományegyetem Szegedi tudományegyetem
Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzója megnyitotta...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A Magyar Általános Hitelbank nevében Ulmann Adolf vezérigazgató, a...
Csillagok hullanak Csillagok hullanak
Augusztus csodálatos hónap. Augusztusban a szerelmespárok minden...
Az Egyesült Államok hadereje Az Egyesült Államok hadereje
Az Egyesült Államok rendes hadserege aránylag nagyon csekély, a...
Bortnyik Sándor rézkarcportréja
Bortnyik Sándor Révész Béla portréját rézbe véste. E szót, hogy...
Két kis öregasszony és a kávéházi tulerő Két kis öregasszony és a kávéházi tulerő
A kávéház előtt zöld- és biborszinű amerikai hüsítőket szürcsölnek a...
Franczia-német huzakodás Franczia-német huzakodás
Azóta, hogy Clémenczeau lett franczia miniszterelnök és hűséges...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98