Dtum
Login with Facebookk
1904 | Június

Helyzetkép az orosz-japán háborúból

Port-Arturt rendszeresen ostrom alá veszik a japánok. A tengerről a japán hajóhad zárja el; a szárazföld felől a nagy ostromágyukat, hadi szert szállították eddig és ássák éjjelenként az árkokat, sánczokat, melyek közt Port-Artur védő műveihez közeledhetnek az ágyukkal együtt. Az orosz ágyuk tüzelése közt is a japánok az árkokban mind veszedelmesebb közelébe jutnak a várnak, mely tökéletesen el van vágva minden érintkezéstől. A japán hadi hajók ez alatt a tengeralatti aknákat kutatják és távolítják el, hogy a partokat biztossá tegyék a kikötésre.


A Mandsuriába betört japán haseregről alig hallani bizonyost. Valószinű, hogy Kuroki tábornok a Jalu folyó mellett vívott győzelme óta az orosz támadás visszaverésére gyűjti erejét. Épen oly keveset tudni Kuropatkin seregének előrenyomulásáról. A Stackelberg tábornok vezénylete alatt Port-Artur fölszabadítására küldött seregnek is egyszerre nyoma veszett; erről sem tudni semmit.

 

Meglehet, hogy el sem indult, vagy csak cselfogás volt Stackelberg küldetése, hogy a japánokat megtéveszsze. Az orosz lapok a mult héten Kuropatkinnak a czárhoz intézett egy rejtélyes táviratát tették közzé, melyben ez volt: „Megtörtént, minden sikerült.” Hogy azonban miről van szó, az nem jutott köztudomásra.

A csapatok, hadiszerek szakadatlanul érkeznek az oroszoknak és japánoknak. A nagy csatának valószínűleg rövid idő alatt meg kell történni, mert junius végén Mandzsuriában bekövetkeznek a nagy esőzések, a mikor az útnélküli országban egy pár hónapig minden közlekedés megakad.

Port-Artur helyzete. Egész Oroszországban csak Port-Artur sorsáról beszélnek. Már nem hiszik, hogy a vár bevehetetlen. A Kuropatkinhoz intézett parancsot, hogy küldjön sereget Port-Artur felszabadítására, visszavonták, mert Kuropatkin kijelentette, hogy gyalogságának szétforgácsolása vezsedelemmel járna. Most az a főgondja, hogy Kuroki seregét megsemmisítse és csak azután gondolhat majd Port-Arturra.


Mennyi az orosz haderő, hadi és élelmi készlet Port-Arturban, senki sem tudja. Némely hírek szerint Stösszel tábornok, a fő hadparancsnok az egész félsziget orosz csapatait összevonván, vagy 40,000 emberrel rendelkezik, úgy hogy egy kilométernyi védelmi vonalra 2600 ember jutna, holott 1500 ember is elégséges. A khinaiak mind nagyobb számmal menekülnek Port-Arturból, a miből azt sejtik, hogy nincs elég élelmiszer, mert nem rég az oroszok még nem engedték meg a távozást, nehogy elárulják Port-Artur helyzetét.

A japán flotta állandóan a tengeren czirkál és figyelemmel kiséri, nehogy Kiaucsauból a németek szenet, hadiszert küldjenek Port-Arturba, mint eddig, khinai hajókon. A szénhiány miatt az orosz hadihajók nem birnak kimozdulni. A hadiszerrel is nagyon takarékoskodnak, s egy-egy japán hajó csak azért tüntet a partoknál, hogy az oroszokat a hadiszerek pocsékolására birja. Az angolok szerint Port-Arturban 25,000 katona lehet, a tengerészekkel együtt. Khínai jelentések szerint a külső erősségek nagy mértékben, a belsők csak könnyen rongálódtak meg.


A város sok épülete elpusztult. Az a hír, hogy csak három nagy hajó van Port-Arturban, valószinűleg arra vonatkozik, hogy egyesek a külső kikötőben a Tigrisfark-félsziget mögött vannak.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mi igaz a magyarországi kullancsveszedelemből? Mi igaz a magyarországi kullancsveszedelemből?
Az utóbbi időben különösen a fővárosban az a hír terjedt el, hogy egy...
Wolff Károly csak Pesten ébredő Wolff Károly csak Pesten ébredő
Ugy-e ismerik az esetet: Simon Péter, a Zebedeus fiak, elkisérte...
Az új választójogi törvény Az új választójogi törvény
Az új választójogi törvényt, mint VI. első néptörvényt a hivatalos...
Csaták emlékoszlopa Csaták emlékoszlopa
Szatmáron a tiszabecsi kuruczgyőzelem emlékére állítandó oszlop...
Casa matta Casa matta
A „casa-matta” elnevezés tudvalevőleg az erőd...
Fiume: Az első Fiume: Az első "Rugby"-mérkőzés Magyarországon
Az angol földközi-tengeri flotta látogatása alkalmából érdekes...
A véres romániai események A véres romániai események
Vasárnapra virradó éjjel változatlanul özönlöttek a hirek...
Az FTC országuti versenye Az FTC országuti versenye
II.-od osztályu ifjusági és szenior országuti futóversenyt rendezett...
Pengőben a cigaretta szeptembertől olcsóbb lesz, de a szivar drágább Pengőben a cigaretta szeptembertől olcsóbb lesz, de a szivar drágább...
Most, hogy minden vonalon életbelép a pengőszámítás, a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98