Dtum
Login with Facebookk
1904 | Május

A király a budapesti virágkiállításon

Pompás virágkiállítás nyilt meg e hó 3-ikán Budapesten a műcsarnokban és környékén, hol Ő Felsége a király is megjelent, hogy megszemlélje az ottani sok szép látni valót.

Ez alkalomra a Műcsarnok bejáratánál gyönyörű díszkaput rögtönöztek, a mely fölött nemzetiszinű zászlók és a főváros lobogói lengtek. A Műcsarnok oszlopos előcsarnokában és lépcsőzetein díszes közönség jelent meg a király fogadására. Soraikban ott láttuk közéletünk számos kitűnőségét és az előkelő társaság hölgyeit nagy számban. Ő Felsége érkezése előtt József Ágost főherczeg  magyaros négyesfogata gördült a csarnok bejárata elé. Pontban tizenegy órakor a király hintaja állt meg a Műcsarnok előtt.


A lépcsőzeten Berzeviczy Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter fogadta a királyt.
A lépcsőn fölfelé haladva kezet fogott József Ágost főherczeggel, azután előbb megtekintette a Műcsarnokban levő képkiállitást s onnét a virágok megszemlélésére indult ki.


A virágkiállitás csarnokában Tallián Béla földmivelésügyi miniszter fogadta a királyt és bemutatta a megjelent urakat. Ő Felsége megjegyezte:

– Szivesen jöttem el a kiállitásra, mert a virágokat magam is nagyon szeretem!


Az érdekes kiállitást és a virágágyakat, melyek fölé gyönyörű pálmák borultak Budapest főkertésze, Ilsemann Keresztély mutatta meg a királynak.
Ő Felségét láthatólag kellemesen lepte meg a nyíló virágok és dísznövények pompás csoportja. Számos kérdést intézett a főkertészhez és a legnagyobb elismeréssel nyilatkozott a látottak felett. Végül a felséges úr a Műcsarnok előtti tér virágdíszítéseit szemlélte meg egész kisértetével együtt, s ismételten is kifejezte elismerését a kiállitás sikerült volta felett.

 

Ötnegyed órai időzés után a király befejezte szemléjét és József Ágost főherczeg kíséretében visszahajtatott a budai várba. 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A virágkiállítás egyik részlete a Műcsarnok körtemében. A király fogata a Nyugati pályaudvar előtt megérkezéskor A király a virágkiállításon Ilsemann főkertésszel beszél A Műcsarnok előtt, a virágkiállítás megnyitásakor A Pálmaház is Räde Károly (1864-1946) és Ilsemann Keresztély (1850-1912) tervei szerint épült fel
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98