Dtum
Login with Facebookk
1904 | Október

Egy katona kivégzése

Debreczenben egy pavillon-kaszárnya udvarán november 4-ikén reggel 7 órakor felakasztották Kristai Traján 101. ezredbeli közlegényt, a kit őrvezetője meggyilkolásáért ítélt halálra a katonai bíróság s Bali Mihály hóhér végezte ki.


Kristai Traján 24 éves Oraviczáról való oláh legény volt, foglalkozására nézve mészáros. Vad, bosszuálló természete miatt többször megfordult a katonai bíróság előtt.

 

Egyik kapitányára, mert megbüntette, sortűz alkalmával éles töltéssel rálőtt, de nem lehetett rábizonyítani, hogy ő bűnös. A káplárt, a ki mellette állt s bizonyította, hogy ő használt éles töltényt, később a kapitány előtt úgy vágta pofon, hogy az három hónapig feküdt a katonai kórházban.

 

A második bűne az volt Kristai Trajánnak, hogy 1901-ben a csabai nagygyakorlaton agyonlőtt egy közhuszárt. A hadi törvényszék főbelövésre ítélte, de kegyelmet kapott és két évi várfogsággal büntették meg.

 

Az idén januárban szabadult ki a fogságból és már néhány nap mulva orozva agyonlőtte az őrszobában őrvezetőjét, a kivel összeszólalkozott, s ha le nem fegyverezik, az őrmesterét is agyonlövi.

 

Hanem mikor nov. 3-ikán tudtára adták, hogy bitófán hal meg, egészen megváltozott. Utolsó óráiban Pap János görög kath. lelkészszel folytonosan együtt imádkozott és készült a halálra. A bitófa mellett Kristai szó nélkül meghallgatta az ítéletet, s csak arra kérte Bali Mihály hóhért, hogy gyorsan végezzen vele.

 

A mikor a bitója alá állították, Kristai így szólt Techusner őrnagyhoz, a kivégzéshez kivezényelt katonaság parancsnokához: *Pardont kérek, őrnagy úr!* Az őrnagy nem felelt semmit, mire az elítélt csak ennyit mondott még: * Isten áldja meg mindnyájukat, Isten irgalmazzon nekem*.


Dobpergés közben Bali Mihály két pribékkel öt percz és két másodpercz alatt végzett az elítélttel. A kivégzésen csaknem kizárólag katonák voltak jelen. A kivégzett katona atyját táviratilag értesítették fia kivégzéséről.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98