Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1904 | Szeptember

Az Országos Nőképző-Egyesület Tanintézete

Most őszszel, az iskolaév kezdetén ujitás történik az Országos Nőképző-Egyesület tanintézetében: most fog megnyilni a nyolcz osztályból álló Veres Pálné főleányiskolá-nak I. és V. osztálya, mely négy év alatt fokozatosan kiépűl teljes egészszé. Az új tanfolyam az állami felsőbb leányiskolák hat osztálya mellett betetőzésűl még VII., VIII. osztályt is foglal magában.

 

E tanfolyam nem készít elő kenyérkereseti pályára, hanem azon társadalmi osztályok leányainak szolgál, kik magasabb műveltséget és képzettséget kivánnak szerezni, de nem czéljuk tudományos vagy a kenyérkeresési pályákon a férfiakkal versenyre kelni.

 

Veres Pálnénak, hazai nőnevelésünk apostolának, az volt épen lelkes törekvése, hogy az előkelő magyar családok leányainak számára olyan iskolát létesítsen, mely bécsi, müncheni, drezdai, svájczi, stb. külföldi leányintézetekhez hasonlóan, tisztán, minden egyéb pályaczél mellőzésével a magasabb műveltség megszerzésére nyujt lehetőséget.

 

A nyolcz osztályos tanfolyam egyöntetű egész lesz s a két utolsó osztályban olyan tárgyak tanítására fordítják a fő gondot, melyek a nő lelkivilágához közelebb állanak; főleg tehát a humánus tárgyak: irodalom, aesthetika, történelem, a modern nyelvek, s jogi ismeretek fognak taníttatni.


A Nőképző-Egyesület ezen új tanfolyama internátussal van kapcsolatban. A növendékek ugyanis nemcsak bejárók lehetnek, hanem bentlakás is lehetővé van téve számunkra. A Nőképző-Egyesület régi jó hírnevének örvendő bentlakó-intézete minden kényelemnek megfelelően van berendezve.

 

A bentlakó növendékek iskolán kívül való idejöket nevelőnők felügyelete alatt töltik, hol nemcsak feladataikat végzik, de gyakorolhatják magukat az idegenajkú nevelőnőkkel a modern nyelveken való társalgásban is.

 

A szülők kivánságára a művészetekben is képezhetik magukat, zene, rajz, festészet, ének tanulása szabadságukban állván, s elsajátíthatnak egyes kéziügyességeket, mint szabászat, virágcsinálás, főzés, mely utóbbira különben egész tanfolyam van berendezve.

 

S amit mindenekelőtt lehetne említeni: vallásos és erkölcsi nevelésben részesülnek, a melyre az intézet kiváló gondot fordít. Van az intézetnek azonkívül a betegek számára elkülőnített beteg pavillonja, de az intézet fennállása óta működő dr. Barbás József főorvos gondos felügyeletének köszönhető, hogy a betegszobákra ritkán volt eddig szükség.

 

Felemlíthetők a világos, kertre nyiló hálótermek, mosdó- és fürdőszobákkal, melyek mindegyikében egy-egy nevelőnő őrködik a növendékek között. Télen korcsolyapálya nyílik meg a kerthelyiségben, s a növendékeket elviszik sokszor felolvasások, szini-előadások, vagy hangversenyek látogatására; a bentlakó növendékek pedig olykor maguk is rendeznek élőképeket s egyéb ünnepélyeket.

 

Karácsonykor pedig az ott maradott vidékiek részére kigyúl a karácsonyfa s kiki megtalálja a családias szeretet meleg tűzhelyét. Azért örömmel fogadjuk az Országos Nőképző-Egyesület ezen tanfolyamra vonatkozó legújabb határozatát és hálával tekintünk vissza Veres Pálnéra, a nagy kezdeményezőre, ki csupán nemes lánglelke tartalmából ennyit volt képes teremteni és kinek helyét és szerepét folytatja a kezdettől vele működő segítőtársa, az Országos Nőképző-Egyesület jelenlegi elnöke.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Plehve orosz belügyminiszter meggyilkolása Plehve orosz belügyminiszter meggyilkolása
Az a bombamerénylet, melynek Plehve orosz belügyminiszter esett...
Fiala Ferenc (MAC) nyerte a MAFC kard előnyversenyét Fiala Ferenc (MAC) nyerte a MAFC kard előnyversenyét
Két napos küzdelem után dőlt el szerdán a MAFC országos kard...
Lopás és emberölés kísérletéért Láng Mihály báró, a háborús magyar kormány belgrádi politikai megbízottjának kiadatását kéri Jugoszlávia Lopás és emberölés kísérletéért Láng Mihály báró, a háborús magyar...
Jugoszlávia és Magyarország között a legutóbbi napokban több érdekes...
Nemzetközi mérkőzés: MTK – Simeringer SC 5:2 (2:1) Nemzetközi mérkőzés: MTK – Simeringer SC 5:2 (2:1)
Hungária-ut. 3000 néző. Bíró: Schuberth M. Ferenc. Meg kell...
Osztrigahalászat az Északi-tengeren Osztrigahalászat az Északi-tengeren
A tenger egyik leggavallérosabb ajándéka az osztriga, mert tizenhat...
Automobil bérkocsi New-Yorkban Automobil bérkocsi New-Yorkban
Különös alaku járművek tüntek föl New-Yorkban, melyen a sofőr hátul...
Magyarország 1923. évi birkózó bajnokságai Magyarország 1923. évi birkózó bajnokságai
A szombat esti előmérkőzések után vasárnap délelőtt, majd este ezer...
A magyar-osztrák mérkőzés nagy bevételéről A magyar-osztrák mérkőzés nagy bevételéről
7000 korona jutott az Üllői-uti pályának a magyar-osztrák mérkőzés...
Karinthy Frigyes - Nagypénteki kereplő Karinthy Frigyes - Nagypénteki kereplő
Poklát az emberkínok Bozótos erdejének Immár sok éve járom ...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98