Dtum
Login with Facebookk
1904 | Szeptember

A közös hadügyminiszter nyelvrendelete

A közös hadügyminiszter nyelvrendelete mely a közös hadsereg magyar ezredeinek a hatóságokkal és egyesekkel való érintkezésben a magyar nyelv használatát kötelességévé teszi, igen lehangoló hatást tett mindazon osztrák körökben, melyek még mindig a hadsereg német jellegének fentartásában látják a sereg harczképtelenségének főbiztosítékát.

 

Az osztrák sajtó nyilatkozataiban mindenütt mély lehangoltság tükröződik vissza. Úgy fogják fel a dolgot, hogy a magyar nyelv eme térfoglalása csak kezdete egy nagy átalakulásnak, melynek végeredménye előbb vagy utóbb a hadsereg teljes kettéválása lesz. Az ily fejtegetéseket mi magyarok azzal a hő óhajtással veszszük tudomásul: vajha igazuk volna osztrák ellenfeleinknek, kiknek kedvetlensége ebben az esetben, bár nem jogos, de érthető.

 

Sajnos azonban, hogy nem csupán német és osztrák oldalról vagyunk kitéve ez alkalomból erős támadásoknak. A horvát ellenzéki sajtó is jónak látja a támadások egész özönét zúdítani ránk a hadügyminiszter rendelete miatt. A horvát ellenzék nagyfokú irigységgel szemléli, hogy a magyar képviselőház kilenczes bizottságának katonai programmja lassanként teljesül, a horvátoknak pedig, szerintök, nem jut semmi.

 

Úgy vélik, hogy a horvátok ismét ki vannak játszva. Ez a támadás nem igazságos, mert a horvátok mindig hűséges támogatói voltak a hadsereg régi osztrák hagyományainak, pedig hogy a horvátországi honvédségnél horvát a vezényszó, azt is a magyaroknak köszönhetik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98