Dtum
Login with Facebookk
1904 | Szeptember

Az orosz hadsereg helyzete

Kuropatkin tábornokot, kit az oroszok legnagyobb hadvezérének tartanak, a japániak Liaojangnál több napig tartott s példátlanúl véres harczokban csakugyan megverték. Ezt most már orosz részről is kénytelenek beismerni. A japániak győzelmének jelentőségét emeli az a körülmény, hogy számbeli túlsulyuk nem volt valami nagy s az oroszok oly állásokban harczoltak, melyeket hónapokon át sánczokkal, tüskés drótkezítésekkel s minden képzelhető módon megerősítettek.


Ez idő szerint az egész világ közvéleményét az a kérdés foglalkoztatja: sikerüli fog-e Kuropatkinnak legalább seregének zömével Mukdenbe visszavonulni, vagy utóléri a teljes katasztrófa, az elfogatás vagy seregének teljes megsemmisítése? Mert Kuroki serege elébe került s útját állotta Lisojangtól éjszak-keletre Jantainál s ott állítólag a vasutat is hatalmába kerítette.

 

Viszont Oku és Nodzu, a Liaojangnál hátrahagyott erős orosz hátvéd legyőzése után átkeltek a Taiczi-folyón s nyomában vannak Kuropatkin seregének, mely ily módon Jantainál igen veszélyes helyzetbe jutott. Mind a két sereg óriási veszteségeket szenvedett s a fáradság és élelemhiány miatt végtelenűl ki van merűlve. Mindazáltal feltehető, hogy mind a két fél végső lehelletileg meg fogja feszíteni erejét, mert a Jantai melletti harczok eldölésétől függ az egész hadjárat sorsa, sőt valószinű, hogy egy itt kivivandó döntő japáni siker útját egyengetné a béke megkötésének.


Hogy Kuropatkin vert seregével az oroszok most már megnyerhessék a hárorút, az fel nem tehető. Oroszország most egy egészen új hadsereg felállításán fáradozik Kaulbars tábornok fővezérsége alatt. Ez az új sereg Kuropatkin háta mögött egészen újból szerveztetnék. Kuropatkinnak most már csak az a feladat jutna osztályrészűl, hogy Mukdennél feltartóztassa a japániakat addig, míg a háta mögött szervezendő sereg bevégzi felvonulását.

 

A Jantai melletti harczok kimenetelétől függ már most, hogy Kuropatkin képes lesz-e ezt a szerényebb feladatát is teljesíteni. Ha úgy jár, mint a francziák Szedánnál, ha vagy egész seregét elfogják, vagy megsemmisítik, akkor alig képzelhető, hogy a győzelmes japáni sereg szemei előtt az ujonnan szervezendő orosz sereg bevégezhesse hadászati felvonulását Mandsuriában. Ez okból túlzás nélkűl mondható, hogy a Jantai mellett most folyó harczok kimenetele az egész hadjárat sorsára döntő jelentőségű lesz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98