Dtum
Login with Facebookk
1904 | Szeptember

Politikai helyzet Oroszországban

Oroszországban nagy érdeklődéssel várták a czárnak a trónörökös megszületése alkalmából való kegyelmi tényét. Voltak ábrándozók, a kik azt remélték, hogy a czár szakítani fog a kényuralommal és alkotmányt ad birodalmának. A helyzet ismerői azonban ily merész reményekben egy perczig sem ringatták magokat.

 

A czárnak a trónörökös keresztelője előtt egy nappal megjelent kegyelmi manifesztuma még a szerényebb várakozást is alig elégitette ki. A czár több irányban nyújt némi apró ajándékokat s jó szándékában nem is lehet kételkedni, de látszik, hogy tanácsadói igyekeztek irányítani uralkodójuk kegyelmi hajlandóságát, hogy a nyújtott kegyeknek miként és mily mértékben való végrehajtása mégis csak a miniszterektől és a politikai közigazgatás többi közegeitől függjön.

 

Leginkább kiemelkedik a parasztokra s a katonákra nézve még mindig fennálló testi büntetés eltörlése. Nagy haladás ez az emberiség útján oly országban, hol még a legutóbbi időkben is fordultak elő esetek, melyekben a szerencsétlen áldozatok a kancsukaütések alatt haltak meg. Vannak olyanok is, akik úgy vélekednek, hogy ezentúl is tovább fognak kancsukázni Oroszországban, mert mint az orosz közmondás tartja: „az ég magas és a czár messze van.” Politikai jelentősége a czár kegyelmi manifesztumának, hogy kétségtelen lett belőle, miszerint politikai rendszerváltozás Oroszországban egyáltalán nem várható.

 

A czár, miként ezt egyébiránt körülbelől egy éve kibocsátott egyik nyilt parancsában is határozottan kijelentette, ragaszkodik az eddigi kormányrendszerhez, melynek egyik oszlopa az önkényuralom, másik oszlopa az orosz egyház. Igy előreláthatólag tovább fog tartani az a forrongás, melynek egyes zendülésekben és rémes politikai gyilkosságokban láthatók megdöbbentő tünetei.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98