Dtum
Login with Facebookk
1902 | Június

A forrongó Oroszország

A hatalmas orosz birodalomban a földmives nép ezerszámra, nagy csoportokba verődve, fenyegetőleg tüntet, hol az ország egyik, hol a másik városban. Igy Szaratovban még mindig nagy nyugtalanság és izgatottság uralkodik. A város fele, - a hol fából épült házak vannak, - a tüz pusztitásának lett martalékává.

 

Mintegy tizennyolcezer paraszt vonult végig a város utczáin, kifosztva a boltokat és lakásokat. A belügyminiszter a nyugtalanitó hirek hallatára azonnal a czárhoz sietett. A kurszki és a novgorodi kormányzóságból is lázongás hire érkezik. A helyzet aggasztó.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Parasztszervezetek Oroszországban
Lóczy István

A parasztság ébredezése csak 1889-ben kezdődött; ebben az esztendőben a birodalom közepén néhány kormányzóságban a „Kresztyanszkija Bratztva” (Keresztény Testvériség) czimmel titkos egyesületek alakultak, a melyek azonban nem igen tudták maguk sem, hogy mit akarnak, tanácsért a külföldi forradalmi szocziálistákhoz fordultak, a kik aztán el is látták őket tanácscsal.

 

A szocziálisták nemzetközi szervezete két orosz szocziálista ujságiróra, az akkor Párisban élt Oleninre és Krasznopolszkira bizta az orosz parasztok szervezését s a két ujságiró csakhamar megalapitotta az „Orosz Forradalmi Agrár Ligát”. A paraszt testvériségek ennek a ligának (szövetségnek) a fiókjai. A liga igazgatói, a kik mintegy huszan vannak, mind külföldre menekült oroszok.


Ez az igazgatóság, a mely évről évre más-más városban székel, az idén egy füzetes vállalatot inditott. A vállalatból eddig kilencz füzet jelent meg s e kilencz füzetből eddig tiz métermázsányit sikerült Oroszországba becsempészni s a paraszt-testvériségek között szétosztani.


A liga eszméi rohamosan terjednek, annyira, hogy a forradalomért lelkesülő orosz parasztok már nem is férnek el a liga szervezetében. Ha tulságos nagy a szervezet: nehéz a titoktartás és a füzetek terjesztése. Ezt már tapasztalásból tudják az oroszok, s ezért a Liga mellett már uj forradalmi szervezetet is alapitottak Forradalmi Szoczialistapárti Parasztok Uniója (egyesülete) czimmel, a melyet rövidesen csak Uniónak neveznek. Ez az egyesület mindenben karöltve jár el a Ligával, csakhogy míg a Liga jobbára gazdasági, addig az Unio egyszersmind politikai forradalomra is készül.

(Korabeli kommentár)


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98