Dtum
Login with Facebookk
1904 | Szeptember

Véderőtörvény

A magyar kormány tagjai e héten megtartották az első miniszteri tanácsot; a tulajdonképi őszi politikai évszak azonban még nem kezdődik meg. A miniszterek közűl többen ismét eltávoztak a fővárosból. Gróf Tisza István birtokára ment; a földmívelési miniszter tanulmányúton van Máramarosban és Beregben.

 

Az állami költsévetést csak egy későbbi minisztertanácsban fogják végérvényesen megállapítani s az október közepén összegyűlő képviselőháznak az első ülések egyikén előterjeszteni. A kormányhoz közelálló körökben úgy vélekednek,hogy az őszi ülésszak elején több oly törvényjavaslatot fognak tárgyalni, mely nagyobb izgalmakat nem okoz.

 

Azután következnék novemberben több hónapra szóló indemnitás (költségvetési felhatalmazás), valamint a jövő évi ujonczjutalék megszavazatása, az utóbbi még az eddigi véderőtörvény alapján. A kerskedelmi szerződések, valamint az új katonai véderőtörvény, melyek természetüknél fogva nagy hullámzásba fogják hozni a parlamentet, csak új-év után kerűlnének sorra.

Az új véderőtörvény hir szerint már meg van állapítva. Pitreich közös hadügyminiszter legutóbbi ischli útja ezzel áll összefüggésben. Az új véderőtörvény a kétévi szolgálatra lesz alapítva, - csupán a lovasságnál és a tüzérségnél marad meg a három év. A kétévi szolgálat az ujonczjutalék tetemes fölemelésével jár, mert két év alatt kell besorozni annyi embert, mint a mennyit most három évben besoroznak, hogy az eddigi békelétszám folytatható legyen.

 

Tehát már ebből az okból is ötven perczenttel kell emelni az ujonczok számát. Ámde a kormány tudvalevőleg az eddigi békelétszámot még emelni is akarja. A kétéves szolgálatra való áttérés tetemes költségtöbbletet fog okozni. Különösen az altisztek létszámának a mostani 14,000-ről körülbelől 30-35,000 való szaporítása fog sok költséget okozni. Pedig ez a megszaporodó ujonczlétszámnak kiképzése, és pedig az eddiginél rövidebb idő alatt való kiképzése miatt mellőzhetetlen lesz.


Katonai tekintetben egy új korszak kezdetén állunk. Hogy ebben az új korszakban a magyar elem végre elfoglalhassa a hadseregben azt a helyet, mely joggal megilleti, első rendű fontosságú.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Cs. és Kir. lovasság egyenruhái 1898-ban Cs. és Kir. gyalogság egyenruhái 1898-ban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98