Dtum
Login with Facebookk
1905 | Április

Pósa Lajos munkái

Pósa Lajos munkái. Három kötetet adott ki most a Singer és Wolfner-czég Pósa Lajos munkáiból, ezt a hármat sorban követni fogja több is. A három kötetben csupa gyermekvers van, Pósa munkáságának legnagyobb hatású része.

 

Akárhogy itéljük is meg Pósa gyermek-költészetét, egy érdemet nem lehet tőle megtagadni: ő jóformán az egyedüli költőnk, a ki teljes erővel, nagy terjedelemben űzi az irodalomnak ezt az ágát s ezen a réven nagy népszerűségre tett szert a gyermek-világban.

 

Ir a gyermekeknek népmesét, hosszabb elbeszélést, verses képmagyarázatot, játékos tréfát, találós mesét s tárgyait a nép képzeletének termékeiből és a népéletből veszi leginkább. Irodalmi érték dolgában ezek a versek nem érik el azt a színvonalat, melyet gyermek-költészetünkben pl. Gyulai művei kijelöltek.

 

Pósa a forma csilingelésével, a csengó-bongó rímekkel, hangutánzásokkal igyekszik foglalkoztatni a gyermek képzeletét. A nagy gyermekköltők a kis olvasó eszének és szivének is több foglalkozást adnak, megértik a gyermeki léleknek egyszerűségében is nagyon gazdag szövevényét s ez alapon igyekeznek a benne levő nemesebb tartalmat észrevétlenül öntudatra emelni.

 

Azért Pósa dolgai nem vesznek el hasztalanul és nyomtalanul: az egészen apró, az elemi iskolán is innen levő gyermeknek különösen jó ez a rímjáték, értelmiségének megfelel s mulattatja még csak érzéki benyomások iránt fogékony lelkét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98