Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1905 | Július

Automaták

Párisban most egy George Bartrand nevű ügyes mekhanikus mutogatja „eleven bábuit”, a melyek olyanok, mint a valóságos emberi lények.

Mozognak, járnak, tánczolnak és énekelnek, az izmaikat világosan láthatni és e mellett sejteni sem lehet, hogy micsoda úton – módon vitte beléjük furfangos alkotójuk az élet e jeleségeit.

Bertrand tizenöt évig dolgozott azon, hogy az emneri lények ily hasonmásait állítsa elő, a melyek első pillanatra valóban élőknek látszanak.

Londonban is nagy feltűnést keltett közelébb egy elmés automata, a mely egy iró férfit ábrázol a legteljesebb élethűséggel.

Nem kell azonban hinni, hogy az efféle automaták a mai tekhnika dicsőségei,mert a multból is nem egy ezekhez hasonló automatáról van tudomásunk, sőt olyanokról is, a melyeket felülmúlni ma sem sikerült.

Már az ókorban is törekedtek, úgy látszik, ily automaták alőállitására. Így ismeretesek a Daedalus mozgó szobrai, melyeket Athénben készitett, s Demetrius Phalareus mászó csigája.

A középkorból is több ily különös gépezetről maradt följegyzés, így a strasszburgi székesegyház fa-szorobművei, köztük Sámson, a mint az orszlánnak a száját kinyitja, a trombitás és a taktus-verő, azután az a mászkáló légy, melyet Regiomontanus szerkesztett.

Ezekből azt lehet következtetni, hogy a mekhanika problemái egyes tudós elméket és bűvész-féle embereket már akkor is automaták előállitására ösztönözték.

Nagyobb arányú ipar azinban, a mely ily készülékek előállitásával foglalkozik, csak a XVII. században fejlődött ki a játékszerek gyártásának ősi főhelyén, Nürnbergben.

XIII. Lajos franczia királynak gyermekkorában, 1608-ban már volt egy kabinetje, melyben egy sereg különböző mozgásokat végző alak volt összeállitva. A mozgást a játékszer készitője bizonyos mennyiségű homoknak lepergetésével tette lehetővé.

XIV. Lajos gyermekkorában egy bonyolult szerkezetű játékszert kapott: egy nyolcz ló vonta díszkocsit, melynek bakján elegáns kocsis ült. Ha a szerkezetet felhúzták, a kocsis pattintott egyet ostorával, a lovak mozgatták lábaikat s a kocsi tovább gördült.

Az efféle eutomatákat azonban legnagyobb tökéletességre a franczia Vaucanson juttatta, a kinek flótajátszó alakja 1738-ban nagy feltűnést keltett. Állítólag akkor ötlött ez a készülék az eszébe, mikor egyszer a Tuileriákban sétálva meglátta egy flótán játszó faun szobrát.

A gondolat nem hagyta nyugodni; nagybátyja, kivek közölte tervét, hogy zenélő emberi alakot állít elő, bolondnak nézte s őrültek házába akarta csukatni. Vaucanson látszólag felhagyott tervével, mely azonban folyton ösztökélte belsejét.

Tömérdek sok apró részecskét csináltatott s szüntelen azon törte fejét, mint állitsa ezeket össze. Végre sikerült a dolog. A szolga, a ki Vauchansonnak kisérleteiben sgeédkezett, magán kívül volt az álmélkodástól, mikor az alakot mozogni s a flótájából dallamos hangokat kohizni látta.

Ijedtében térdre borult ura előtt és mint valami félisten imádja.

Vaucanson sikere miatti örömében nyakába borult szolgájának. A nevezetes flótajátszó hatodfél méter magas volt s egy talapzaton állt. A mekhanizmus egy része a talapzatban volt.

A fantasztikus ötözetű bábú tizenegy különféle darabot tudott flótáján eljátszani, mozgatta ajkait s ugynazokat az arczmozgásokat mutatta, melyeket a flótázók tenni szoktak.

Ez a mesteri alkotás ma is megvan még Bécsben.

Vaucanson azután még egy dobost is szerkesztett. Legnagyobb sikerű műve volt azonban egy kacsa, mely ivott, hápogott s ki tudta adni azt az ismeretes éles hangot, melyet kacsáktól hallani szoktunk.

Szárnyaival csapkodott, fölállott, nyakát jobbra-balra forgatta a legtermészetesebb módon. Vaucanson azután gyakorlatilag értékesebb dolgot is talált ki: csipkeverő gépet, de ezt nem engedték használatba venni, mertféltették tőle a csipkeverő munkások kenyerét.

1776-ban a svájczi La Chaux de Fondes nevű órakészítéssel foglalkozó községben két órás, a Droz-testvérek olyan fiu-alakot készitettek, a mely asztal előtt ült és irt s egy kis leányt, a mely zongorázik.

E két rendkívül pontosan csinált s csinosan kiállitott bábut még ma is mutogatják „anderiták” neve alatt.

Ugyane testvérek egy panorámát is készitettek, melynek előterében két rokoko-hölgy menüettet tánczolt, hátterében egy paraszt a szamarát hajtotta, egy juhász furulyázott s egy pásztor-leány mandolinon játszott.

Végül mind e mesterséges alakok közt a legelső helyek egyikét foglalja el az 1769-ik esztendőből egy magyar ember, Kempelen Farkas sakkozó automata törökje, a mely gépezete segitségével kitünően tudott sakkozni, s melyet lapunk 1894. évi 4-ik számában képekkel részletesen is ismertettünk.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
A PK rendet követel, de jó szülőként őrködik tagjai felett A PK rendet követel, de jó szülőként őrködik tagjai felett
A Pénzintézeti Központ Jakabb Oszkár elnök rendelkezésére külön...
Pozsonyról Pozsonyról
Pozsonyról érdemes két jó sort írni ebben a rovatban is, mert nagyon...
Ujházy György vígjátéka a Magyar Színházban Ujházy György vígjátéka a Magyar Színházban
A Beleznay-asszonyok szerzője, Ujházy György, új ember. Illik, hogy...
Török emlékirat a maczedón kérdésben
Egyik legnehezebb európai diplomácziai kérdés megoldásának dűlőre...
Meglepő fordulatot várnak Ernst eltűnési tragédiájában Meglepő fordulatot várnak Ernst eltűnési tragédiájában
Vasárnap délelőtt a Nagymező ucca 8. alatti híres Ernst- palotában...
Miből? Miből?
A politika az exigenciák tudománya. Sokan azonban az igérgetések...
A Fejérváry-kormány helyzete A Fejérváry-kormány helyzete
A békés kibontakozás barátai azt hitték, hogy szeptember 15-ike előtt...
Hess Rudolf beszéde Klagenfurtban Hess Rudolf beszéde Klagenfurtban
Hess Rudolf, Hitler vezér és birodalmi kancellár helyettese beszédet...
Az időjóslás Az időjóslás
Az időjóslás tudománya nagyon régi. Már az ókori görög prognostikont,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98