Dtum
Login with Facebookk
1905 | Június

Az időjárás és a népek sorsa

Az időjárásnak nemcsak annyiban van szerepe a népek életében, a mennyiben tőle függ java részben jólétük, hanem akárhány esetben világtörténeti eseményeket döntött el az, hogy egy bizonyos időpontban rosz idő volt vagy jó idő.


A római birodalomnak a népvándorlás barbárjai elleni küzdelmében a legnevezetesebb események egyike tudvalevőleg a teutoburgi csata, melyben Arminius germán vezér tönkreverte Varus három római légióból álló seregét s ezzel megszabadította Germániát a római iga alól.

 

Ezt a csatát tulajdonképen nem annyira a germánok vitézsége döntötte el, mint inkább az időjárás. Mikor ugyanis Varus serege a teutoburgi erdőn haladt keresztül, rettentő égiháborúk, szélviharok keletkeztek, igen nagy lett a hideg, a mi a rómaiakat, a kik efféléhez nem igen voltak szokva, nagyon meggyöngítette és zavarba hozta.

 

Ekkor támadt rájuk Arminius a maga viharedzett germánjaival, úgy hogy alig birtak védekezni. Még az a nagy bajuk is lett, hogy a hosszantartó esőzés miatt fegyvereik megromlottak, különösen ijaik, annyira, hogy nem birtak velük lőni.

 

A csata alatt is folyton esett az eső, tombolt a vihar, a mit a germánok föl se vettek, a rómaiakra azonban végzetes lett.


Szintén az időjárás okozta vesztét II. Fülöp spanyol király hires hajóhadának, melyet legyőzhetetlen armadának neveztek a spanyolok. Mikor az óriási flotta 1588 májusában 50 kilométer hosszú félhold alakú vonalban az angol partok felé haladt, hirtelen oly szélcsend támadt, hogy a hajóhadnak mintegy leszögezve meg kellett állnia.

 

A sokkal gyöngébb angol flotta parancsnoka, lord Howard tengernagy gyujtogató hajókat küldött a spanyolok ellen s olyan zavart támasztott soraikban, hogy jobbnak látták a végre nekiindult szelet felhasználva visszavonulni. Annyira meg voltak zavarodva, hogy Angliát éjszak felől megkerülve akartak haza jutni Spanyolországba.

 

Anglia éjszakkeleti partjainál oly rettentő tengeri vihar érte őket, a mely a hajókat hozzácsapkodta a sziklás partokhoz. Nagy részük elpusztult, a többi megsérült s matrózokban, katonákban oly nagy volt a veszteség, hogy Medina-Sidonia herczeg tengernagy alig birt fényes hajóhada romjaival hazavergődni.

 

Ezt a tengeri csatát, a mely a spanyol világbirodalmat megdöntötte s az angoloknak a tenger feletti uralmát megalapította, tulajdonképen nem az angol tengerészek nyerték meg, hanem a tenger s az időjárás szeszélye.


A franczia forradalomban a legvégzetesebb események egyikét okozta az, hogy 1789 október 5-ikén derült, szép idő volt. E napra ugyanis az orleansi herczeg nagy néptüntetést rendezett a Versaillesben tartózkodó XVI. Lajos király ellen.

 

Ha történetesen rosz az idő, a tömeg bizonyára széjjeloszlott volna a hosszú úton, a szép időben azonban nagyon sok kiránduló is csatlakozott hozzájuk. Nagy számuk aztán vakmerőkké tette a tüntetőket, a versaillesi udvart pedig szörnyű rémületbe ejtette.

 

Fejükvesztetten csupa olyan intézkedéseket tettek, melyekkel a tömeget csak annál jobban felizgatták s a félelmüket is elárulták, úgy hogy a népség megtámadta a királyi várat, felkonczolta a testőrséget s megcsúfolta a királyi családot.


Ez a nap döntötte el Francziaország, sőt egész Európa sorsát.
Napoleon nagy oroszországi hadjáratát is nemcsak az oroszok vitézsége és ravasz taktikája tette végzetes kimenetelűvé, hanem a kegyetlen hideg. Ép ebben az évben, 1812-ben volt egy század óta a leghidegebb tél.

 

Erre a világhódító császár nem számíthatott s ez lett a veszte. Ezért irta Szent Ilona-szigetén naplójába e szavakat: „Moszkvában ott volt az egész világ, hogy főhatalmamról döntsön, - az elemek döntötték el a kérdést.”

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98