Dtum
Login with Facebookk
1905 | Június

Van e radiotorpismus?

A növényeknek a fény iránt való érzékenységét rég ismerik; tudvalevő,hogy a leveleka fény felé fordúlnak és arra merőlegesen igyekeznek elhelyzkedni, míg a gyökerek a fénytől elfordulnak.

Ezt a két jelenséget positiv és negativ heliotropismusnak nevezik sé sok növényen mnd a kettőnél érdekes megnyilvánulásait lehet tapasztalni.

Érdekes kérdés most már az, vajjon a radium sugárzásának, mely sok tekintetben hasonló hatású az ibolyán tuli fénynyel, van-e szintén ilyenféle ingerlő hatása a növényekre.

Erre a kérdésre Molisch kisérletei tagadó választ adnak. Ő virágcserépbe helyezett növényeket a cserép szélére helyezett üvegcsőbe zárt rádiumsó hatásának tett ki fejlődésük közben; hatás azonban nem mutatkozott.

A növények rendesen fejlődtek, sem a radium felé, sem attól el nem hajoltak.

Megváltozott azonban az eredmény, amint a rádiumsót az üvegcsőben kevés zinksulfiddal keverte, a mely a radium hatására világít.

Az ily világító csövecske hatásán a fejlődő növény szárai a cső felé hajlottak fejlődés közben, a mint azt képünk is mutatja.

Ebből a kisérletből tehát világosan következik, hogy a radiumsugaraknak nincs ingerük a növényekre, csupn az általuk keltett fénysugaraknak; tehát nincs radoitropismus.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98