Dtum
Login with Facebookk
1905 | Május

Báró Burián közös pénzügyminiszter Budapestre érkezése

A válságban a magyar politikai tényezőkkel tanácskozni, báró Burián István közös pénzügyminiszter május 17-ikén este jött meg. Kossuth Ferencz, a kivel mint a szövetkezet bizottságának elnökével először akart tanácskozni, Zomborban volt Schweidel honvédtábornoknak, az 1849-iki egyik aradi vértanu szobrának felavatásán, valamint a Ház elnöke, Justh Gyula is számos képviselővel.

 

Gróf Andrássy Gyulát, a disszidensek vezérét bátyjának, Tivadarnak temetése tartotta távol. Gróf Apponyi Albertnek épen békésmegyei birtokára kellett utazni. A néppárt vezére, gróf Zichy Aladár sem volt Budapesten. Az ellenzék különben tartózkodva fogadta az új homo regiust, a király emberét. A tartózkodás azonban az első érintkezések után megváltozott.


Báró Buriánt, mielőtt Budapestre utazott volna, május 17-ikén a király egy órai kihallgatáson fogadta. A mint Bécsből jelentették, feladata abból állt, hogy világosan és minden kétértelműséget kizárólag tudja meg, mint gondolkodik a többség a katonai kérdésről és a vámközösségről és hogy az ellenzékkel a korona álláspontját közölje. A katonai kérdésben a korona változatlanul az ismeretes állásponton marad s a vámközösség tekintetében sincs remény a közösség megszüntetésére irányuló kivánalmak teljesülésére. Báró Burián szabatos elutasításokat kapott. Így találgatták a Burián feladatait.

A közös miniszter a vasútnál és a „Hungária” fogadóbeli lakásán megjelent kérdezősködőknek kijelentette a leghatározottabban, hogy nem hozott olyan megbizatást (és az nem is vállalta volna el), hogy kormányt alakítson. Semmi egyebet nem akar és nem tervez, csak hogy a többség vezetőivel megállapodást készítsen elő olyan kormányprogramm dolgában, a melynek alapján a koaliczió kabinetet alakíthasson.


- A szabadelvűpárttal kegyelmes uram nem tárgyal? – kérdezte egy laptudósító.
- Nem, csak a többséggel.
- Nincs exczellencziád föladatának olyan szinezete, mintha ez a feliratra szóló választ hozná?
- Megbizatásomat természetszerűleg ott fogom átadni, a hova küldettem, s egyebet, legalább most, e kérdésben se mondhatok.
- A miniszterelnök urral nem fog tárgyalni kegyelmes uram?
- Tárgyalni valóm nincs a miniszterelnök urral, ezt abból is láthatják, a mit eddig elmondtam.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98