Dtum
Login with Facebookk
1905 | Március

Az orosz kormány ma már tehetetlen

Már katonasága sincs elég otthon, hogy a rendet fegyver tartsa fent. A Kaukázusban a vallási és nemzetiségi gyűlölködés Bakuban, Batumban, Tifliszben és környékén vérengzésben tört ki. Katonaságot adni nem tudtak az események meggátlására. Az események a kormányt falhoz szorították; mert hatalmát Kelet-Ázsiában összetörték és a zavargások ellen tanusitott kegyetlenkedéseket utolsó erejének tartják.

 

A varsói vasuti munkásoknak a czár parancsára megadták követelésüket, de ez keveset segített. Varsóban már a rendőrök is sztrájkolnak s néhány nap óta minden rendőrt egy-egy katona őriz. Oroszországban a munkások szervezete ma legyőzhetetlen hatalom; e szervezet előtt a rendőrségnek csakugyan meg kell hajolnia, mint a munkaadónak.

 

A vasutak összes műhelyeiben szünetel a munka és most mindenütt érezhető kezd lenni a kocsihiány, egyrészt mert a kocsikat és lokomotivokat nem lehet kijavítani, másrészt mert a vaggonok nagy részét Szibériába küldik, hogy a mandsuriai vasuton föntartsák a forgalmat. Maholnap egész Oroszországban teljesen meg fog szünni a vasuti összeköttetés. A gabona szállítását már ma is csak nagynehezen győzik, s az állomásokon összegyűlt gabona a nedvesség következtében elpusztul.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98