Dtum
Login with Facebookk
1905 | Március

Az első magyar vívómester-vizsga

A Magyar Vívómesterek Egyesülete e hó 2-án tartotta első vívómestervizsgáját, mely merem állítani fordulópontot jelent a vívómesterképzés történetében, mert ezzel meg van törve az eddigi hallhatatlan közöny, melylyel a vívómesteri pályára lépők, sőt részben a régibb mesterek is viseltettek az egyesület működése iránt.


Ezt az első vizsgát, remélem, mielőbb követni fogja a többi is, mert a vívómesteri pályára lépő, vagy már azon lévő, de ifjabb erők be fogják látni, hogy az egyesület vizsgáló bizottsága, tehát a legilletékesebb faktor által kiállított mester oklevél olyan erkölcsi elismerést jelent, mely minden esetben emeli az oklevél birtokosának presztizsét.


Az első vizsga lefolyása különben a következő volt:


Délután 3 órakor összejöttek Halász Zsiga vívótermében lovag Arlow Gusztáv, Rákossy Gyula, Visy Károly és e sorok írója és Halász elnöklete alatt vizsgáló-bizottsággá alakultak.


Ekkor megjelent Neumer József, a részben segédi részben önálló működése nyomán ismert vívómester és bemutatta Hajnal Dezső ismert amatőr vívót, ki mint tanítványa már versenyeken is szép eredménynyel szerepelt s kivel tanítási képességét akarja igazolni.


Az elnök felhívására a jelölt és tanítványa vívásához átöltöztek és mind bevonultak a vívóterembe.
Itt a jelölt bemutatta saját tanítási módszerét az első lépés és kardfogástól s aztán tanítványa az ő vezényszavára iskolát vívott.

Ezen bevezetés után az egyes vizsgáló bizottsági tagok intéztek kérdéseket a jelölthöz az egyes, kettős cselek és más komplikáltabb vívói fogások kivitelét illetőleg, mikre szóval és tanítványaival gyakorlati bemutatást utján felelt.

 

Végül assaut vívott. A kardvizsga hat negyedóráig, a vitőr-vizsga egy óráig tartott, mely után a bizottság visszavonult és Neumer Józsefet a vizsga alatt bemutatott elméleti és gyakorlati tudása alapján egyhangulag képesített vívómesternek jelentette ki, mit az elnök rögtön tudatott a behívott jelölttel, kivel erre a mesterek kezet fogtak.


A vizsga menetére meg kell jegyeznem, hogy föltétlenül szükségesnek tartom, hogy az egységes vizsgaszabályzat és módszertan kidolgoztassék, mert nagyon furcsa az, hogy akkor, midőn a jelöltnek kell válaszolni és bemutatni a saját tudását a vizságlóbizottsági tagok értekezést tartanak a jelöltnek és vitatkoznak egymás között, vajjon ez vagy az a dolog így jobb-e? ugy jobb-e?

 

Az ilyen kérdéseket más alkalmakkor kell eldönteni. A vizsga legyen vizsga, nem pedig szakértekezlet, melyen rég eldöntött kérdéseket vitatnak.


A vizsgázóról megállapíthatom, hogy tehetséges, jó modoru, szépen és jól vívó fiatalember, ki megérdemelte az első egyesületi oklevelet.


Tanítványa Hajnal Dezső ugyancsak kitett mesteréért és hozzájárult a vizsga sikeréhez.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98