Dtum
Login with Facebookk
1905 | Október

Meggyilkolt országgyűlési képviselő

Szörnyű boszút állt egy Ulrich János nevű bácsalmási gazdaember Szabadkán Miloszavljevics Milán országgyűlési képviselőn a ki mint ügyvéd, állítólag kiforgatta vagyonából.

 

Körülbelül ugyanaz ez az eset, mint nehány évvel ezelőtt történt, a mikor két szerb hasonló okból verte agyon Eremits Pál orsz. képviselőt. A nagy feltünést keltett rémes gyilkosságról ezeket irják:


Miloszavljevics október 21-ikén délben egy órakor Braun Henrik szabadkai szerkesztővel kijött a Szent Teréz-templommal szemben levő lakásáról. A mint a plébánia templom elé értek, hátulról óriás ütés érte a képviselő fejét, a ki az ütéstől eszméletlenűl összeesett.

 

Braun ekkor látta, hogy a támadó Ulrich János, a ki vasbottal vetette magát a szerencsétlen emberre. Braun segítségért kiáltott és botjával a merénylőre ütött. Ulrich ekkor Braun fejére irányzott két sulyos csapást, a melyet Braun a kezével fogott fel.

 

Az ütés Braun karján fájdalmas zuzódást okozott, mire a gyilkos befejezte rettenetes munkáját s a vasbottal teljesen szétzúzta a földön fekvő áldozat fejét. Ekkor már többen siettek a gyilkosság helyére és megdöbbenéssel látták a vérében fekvő képviselőt.

 

Ulrich a gyilkosság után önként jelentkezett az ügyészségen, a mely letartóztatta. A halálosan megsebesült képviselőt a mentők a lakására szállították, hová nemsokára megérkeztek az orvosok, a kik látták, hogy minden orvosi beavatkozás hiábavaló.

 

Mégis elhatározták, hogy meg fogják operálni s az operácziót végre is hajtották, de hiábavaló volt minden fáradozás. A gyilkos összezuzta a képviselő homlokának baloldalát, a bal falcsontot és a nyakszirt csontot. Az agyvelő tele volt apró csontszilánkokkal.

 

Ötnegyed órával a merénylet után Miloszvljevics meghalt. Ulrich János, a gyilkos negyven év körüli ember, erős, hatalmas alak. Valamikor vagyonos ember volt, de birtokát elitta és elprédálta. Feleségét elkergette s másodszor nősült.

 

Mániája volt a pörösködés s Szabadkán alig van ügyvéd, a kinek nem lett volna vele dolga. Néhány év ezelőtt egyik pörében Miloszavljevics képviselte, de a pört elvesztette. Azóta hétről-hétre fölkereste a képviselőt és folyton zaklatta.

 

Miloszavljevics többször segítette a gyilkost, a ki legutóbb azzal állott elő, hogy az ügyvéd vegye meg részére az Anunovice-féle malmot. Kijelentette, hogy ő majd a haszonbérből ki fogja fizetni az árat.

 

Miloszavljevics természetesen elutasította az ajánlatot s úgy látszik, ekkor érlelődött meg véglegesen az elhatározása, hogy az ügyvédet meggyilkolja, a mire különben szavahihető, tanuk vallomása szerint már régebben készült, ezt megerősitik.

 

Braun Henrik az izgalom és szenvedett sérülés következtében ágyban fekvő beteg.

 

Miloszavljevics Milánt az idén választották meg képviselőnek s a titeli kerületben szabadelvű programmal, a szerb nemzetiségi jelölttel szemben. Hatvan esztendős volt.

 

Miután megszerezte ügyvédi oklevelét, Szabadkán nyitott irodát s e mellett birtokán gazdálkodott. Mint szerb nemzetiségű, a szerb nemzeti egyházi kongresszusnak is tagja volt. Miloszavljevics a hazafias szerbek vezérembere volt, ő vitte a sajkás községek 40,000 lánczföldet visszakövetelő pörét, mely legközelebb eldőlt.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Az új Eremits-eset
Tatár Anita

Ady Endre az esetről:


Az új Eremits-eset


Hogy én vagyok, ez már azt jelenti, hogy útjában vagyok másnak. Ha pedig nékem jól megy dolgom, nagyon bajos dolog, hogy ne másnak a rovására menjen jól. Gazdagodni bajos úgy, hogy valaki attól ne szegényedjék. Mert hát ilyen csúnya harc az élet s nagyon kevés benne a názáreti lélek. Ellenben annál több az erő vallásának a híve. Különösen elmaradtabb társadalmunkban. Különösen, ahol a gyöngékkel nem sokat törődnek... Mindez a véres Miloszavljevics-eset elé tartozik, mely dermesztő megismétlődése az Eremits-esetnek. Az Eremitsek látják, hogy ésszel és erővel vagyont lehet szerezni. És az Eremitsek vagyont szereznek. Az Ulrichok meg azt látják, hogy az Eremitseket agyon lehet verni. Hát agyonverik őket. A szerb vér bosszús és tüzes vér, de logikus természetű vér. Ha Ulrichot is fölmentik majd az esküdtek, sor kerül a többi Miloszavljevicsre is. Az erőszakos gazdagodástól pedig mégsem fognak megijedni az emberek. Sem Bácskában, sem sehol. Hanem igaz, hogy gazdagodni jó. Az is igaz, hogy a szegény emberen legkönnyebb meggazdagodni. Az is igaz, hogy az élet - harc. De itt az ideje gondolkozni arról, hogy jobban vigyázzunk a kis emberekre. Nem lehetetlen, hogy Miloszavljevics nem volt egy második Eremits. De Eremitsek mindenütt vannak, s ha nem is ölnek mindenütt olyan könnyen, mint a szerbek közt, föl kellene már menteni az Ulrichokat az ölés alól. A bosszú rettenetes műve alól. Mert az esküdtszéki fölmentés nem panacea...


Budapesti Napló 1905. október 22.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Történt-e mulasztás mádi Kováts Judit tragikus halála körül? Történt-e mulasztás mádi Kováts Judit tragikus halála körül?
A rendőrség mádi Kovács Judit tragikus, halálos szerencsétlensége...
Ilyen a német! Ilyen a német!
A német komolyság és tudományszeretet a háborúban sem tagadja meg...
Mi a szösz az a zsirondista Mi a szösz az a zsirondista
Bocsánatot kérünk minden iskolázott magyar embertől, hogy itt...
Északi fény Európában 1938 január 25-én. Északi fény Európában 1938 január 25-én.
A jan. 25-ről 26-ra virradó éjjelen ás szépségű égi színjátéknak...
Az idő pénz Az idő pénz
„Az idő pénz” az angolok közmondása és minden okos és...
Clochemerle Clochemerle
Egy francia könyv futott meg utóbbi évben ritka világsikert, amelynek...
Rintelen, Stájerország koronázatlan királya felett e héten ítél a bécsi hadbíróság Rintelen, Stájerország koronázatlan királya felett e héten ítél a...
Életfogytiglani fegyház vár a horogkeresztes lázadás kancellárjára,...
A madarak repülése  2. A madarak repülése 2.
Összefoglalva a mondottakat, a csapkodó repülés a test és a szárnyak...
Utban a béke felé Utban a béke felé
A központi hatalmak, mint ismeretes, erejük tudatában békejobbot...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98