Dtum
Login with Facebookk
1905 | Október

A király újra megbízta Fejérváryt

A nagy válságban, a nélkül hogy fordulóhoz jutottunk volna, megtörtént az utóbbi napokban sokat emlegetett s jelzett esemény: a király október 16-án kelt kéziratával – melyet a hivatalos „Budapesti Közlöny” október 18-iki száma hozott nyilvánosságra, - újból megbizta báró Fejérváry Gézát a kormányalakítással. A legfelsőbb kézirat, mely a kinevezést tartalmazza, így szól:


Kedves báró Fejérváry!
Minthogy a magyar képviselőház többségévé szövetkezett pártokból kormányt alakítani nem sikerült, az államügyeknek más olyan alkotmányos és felelős ellátásáról kell gondoskodnom, a mely a törvényhozási tényezőknek alkotmányos együttműködését újra biztosítani alkalmas.
A szövetkezett pártok vezérei előtt legutóbb tett kijelentéseimnek valódi, értelméből nyilvánvaló, hogy Magyarországnak alkotmánya által biztosított önállósága tekintetében a szent korona viselője és a nemzet közt teljes összhang uralkodik és ezt az összhangot a két tényező egyike sem akarhatja megzavarni.


Ezekből kiindulva Önt, vonatkozással folyó évi szeptember hó 12-ikén kelt elhatározásomra magyar miniszterelnökömmé újból kinevezem, illetőleg ezen eddig is viselt állásában ismét megerősítem és a kormány alakítása iránti javaslatait elvárván, utasítom Önt, hogy az Ön által előterjesztett és általam elfogadott programm alapján a jelen válságos helyzetből a kibontakozást alkotmányos úton mielőbb megvalósítani igyekezzék.


Kelt Bécsben, 1905. évi október hó 16-án
Ferencz József s. k.
Báró Fejérváry Géza s. k.

A 12-iki kihallgatáson a magyar válság dolgában formaszerűen még nem következett ugyan be a döntés, de ekkor már egész biztosra vették, hogy a király Fejérváryt már a legközelebbi napokban, sőt talán már másnap meg fogja bizni az új minisztérium megalakításával. A kihallgatáson báró Fejérváry jelentést tett a királynak gróf Andrássy beszédéről, a kolaicziónak az elnapolás ellen való tiltakozásáról és az elnapolást kisérő körülményeiről.

 

Azokról a személyekről, a kik a jövendő kabinetet fogják alkotni, még nehéz véleményt formálni és eddigelé csak az bizonyos, hogy György Endre megválik tárczájától. Az új kormány igen messze kiható programmal fog a nyilvánosság elé lépni; benne lesz az általános szavazó jog, az új népiskolai javaslat, a mely kizárólagosan magyar nemzeti alapra lesz fektetve és a belső közigazgatás reformja, a mely szerint a közigazgatási hivatalnokokat ezentul az állam fogja kinevezni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ferenc József császár Fejérváry Géza báró
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98