Dtum
Login with Facebookk
1905 | Szeptember

A kormány az ellenzékről

A kormányzatnak egyáltalán nincs szándékban felforgó tervekkel túlliczitálni a kolicziót. A politkai helyzet nem változott érdemében abban a tekintetben, hogy a korona a vezényleti nyelvre nézve eddig elfoglalt álláspontját ma is helyesnek tartja, a mivel szemben áll az a másik tény, hogy a koaliczió rideg intranzigencziával (alkudni nem akarással) ragaszkodik a vezényleti nyelv magyarosításának követelményéhez s ezzel a békés kibontakozás útját eltorlaszolja. Ilyen körülmények között meddő és czéltalan vállalkozás volna a koalíczióval való újabb tárgyalás, mert a mig a szövetkezett pártok között a kommandó-nyelv posztulátumára (lényegére) nézve vérszerzdősészerű szövetség áll fenn, addig a tárgyalások czélhoz nem vezetnek.


Ez lévén a helyzet, a kormány csakis azt az álláspontot foglalhatja el, hogy ha a koalicziót a kommandó-nyelv egyetlen részletkérdésétől el nem téritheti, magának a nemzetnek figyelmét hivja fel, azokra a fontos és nemzetgyarapító teendőkre, a melyek míg egyfelől hasonlíthatatlanúl nagyobb előnynyel járnak az országra, másrészt pedig megoldásuknak mi sem áll útjában.


A legnagyobb jelentőségű szocziális és gazdasági problémák (feladatok) azok, melyeket a kormány a nemzet érdeklődésének középpontjába óhajt állítani. Ha a koliczió és a korona között a megegyezés nem jöhet létre, úgy jöjjön az létre az ország és királya között. Jöjjön létre a nélkül, hogy a koronát Canossába kényszerítenék (vagyis megbánásra). Jöjjön létre olyanképen, hogy a meddő közjogi harczok szakadatlan lánczolatának útvesztőjéből az ország kivezettessék és királyával együtt keresse gazdasági viszonylatainak, megélhetésének jobb föltételeit.

Épen azért a kormány kettős irányban fogja teljesíteni kötelességét. Az egyik az lesz, hogy a törvényes rend megingott uralmát fentartsa. A második pedig az, hogy a megegyezést az ország és királya között munkálja és erősítse. Miután pedig ez csakis olyanképen lehetséges, ha a meddő közjogi viták teréről lelépve, a politikát gazdasági és szocziális térre tereli, a kormány serényen fog arra törekedni, hogy a gazdasági és szocziális problémák jelentőségére az ország figyelmét ráfordítsa.


Ha nem sikerül a béke a koaliczió és a korona között, bizvást nagyobb esélye lesz annak a törekvésnek, mely ugyanazt a czélt, a koaliczió kikapcsolásával, a nemzet és a király között szolgálandja. Fel kell ismernie az országnak és hiszszük, fel is fogja ismerni, hogy vannak a nemzetnek megoldást váró nagyobb problémái is, mint a kommandó nyelv magyarosítása.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
Briand külügyminiszter vasárnap délután fogadta az amerikai...
Nemzetközi kerékpáros pólómérkőzés Münchenben Nemzetközi kerékpáros pólómérkőzés Münchenben
A müncheni kerékpáros egyesület nagy ünnepély keretében nemzetközi...
A régi Sárrét világa A régi Sárrét világa
Az ethnográfus Szűcs Sándor Győrffy István tanítványa volt, és amint...
Ebéd az északi sark körül Ebéd az északi sark körül
Az amerikai milliomosok és milliárdosok nemcsak a vagyonuk rengeteg...
Magyar zsenik elmekórtana Magyar zsenik elmekórtana
Lombroso egykor oly népszerű tanítása lángész és őrület...
Hóman kultuszminiszter és Szekfű Gyula kapják az Akadémia idei Nagyjutalmát Hóman kultuszminiszter és Szekfű Gyula kapják az Akadémia idei...
A Magyar Tudományos Akadémia nagyjutalmával évenként más és más...
A kis Almási Jóska
Ismertem egy szép, barna asszonyt, Ottan lakott az alsó végen; ...
A földreform sürgős végrehajtása A földreform sürgős végrehajtása
Bethlen István gróf miniszterelnök e hó 9-én tanácskozást folytatott...
Az olasz csapatok benyomultak Egyiptomba Az olasz csapatok benyomultak Egyiptomba
Késő délután Kairóból érkezett jelentések szerint vasárnap az olasz...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98