Dtum
Login with Facebookk
1906 | Április

Épülő fővárosunk

Nem mondhatja senki, hogy ez a mi szép fővárosunk túlságos lassúsággal halad. Sőt ellenkezőleg büszkélkedni szeretünk vele, hogy az európai kontinensen csak a Berlin az, mely a fejlődés tempójára nézve vele összehasonlítható, azontúl pedig csak az amerikai városok. És bizonyos tekintetben Berlint is messze maga után hagyja Budapest.

 

A porosz főváros csak kifelé terjed. Új és új városrészek keletkeznek, ezrivel épülnek az új bérkaszárnyák, de a város belseje nem, vagy alig változik. Például a sziget, mely legrégibb része a városnak s közvetlenül a királyi palota tőszomszédságában fekszik, ma is olyan, a minő ötven, sőt a minő száz esztendő előtt volt. Zegzugos utczák, szegényes, piszkos házak a város kellős közepén.

 

Mi nálunk pedig nem csak terjedelemben mutatkozott a fejlődés. A város nemcsak hogy megnőtt, de meg is változott. Nemcsak az történt, hogy beépítettek oly területeket, melyek szántóföldek voltak előbb, hanem lebontotta, és újra építettek, szabályoztak és széppé tettek egész városrészeket.


Egy emberi élet bizony nem nagy idő egy ilyen város életében s mégis mekkora változást látunk fővárosunkban mi is, a kik még nem is vagyunk aggastyánok. Emlékezünk még a szemétlerakó gödrökre a Duna-soron, ott, a hol most a Hungária-vendéglő áll?

 

Emlékezünk arra a vigályos akáczfa erdőcskére, mely ott terült el, a hol most az Andrássy-út külső villa-sora vezet s a melynek peremén sorban állottak a szomszéd majorosok trágya-dombjai? Emlékezünk a tágas kecskelegelőkre, mely ott terült el a mai Almássy-tér tájékán s a hova lapdázni jártunk, mint gyermekek?

 

De az ifjabbak is emlékeznek a nagy átalakításra, mely a város belsejében ment végbe. Az Andrássy-út és külső körút kedvéért egész utczákat romboltak le, hogy a viskók helyébe paloták emelkedjenek, legújabban a belváros legközepén egy régi világ dölt romba, hogy helyet engedjen egy újnak.
Ekkora s ily mélyreható átalakulás csakis Párisban ment végbe III.Napoleon uralkodása alatt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Halász-bástya Kilátás a Halász-bástyából A Halász-bástya alsó lépcsői
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98