Dtum
Login with Facebookk
1906 | Április

A döntő nap

Április 7-ike volt a döntő nap. Noha a kibontakozás érdemi része már az előző napon elintéztetett, ez a nap roppantul izgalmas lefolyású volt. A néppárt és a függetlenségi párt nehány tagja ugyanis személyi nehézségeket támasztottak. Rakovszky István már 6-ikán kijelentette, hogy Wekerlét a néppárt támogatni nem hajlandó.


Hetedikén reggel hét órakor megérkezett Holló Lajos vezetése alatt gróf Bethlen István, gróf Zichy Vladimir, Vázsonyi Vilmos, Kovács Ernő és Barta Ödön, a kik egyenesen Kossuth Ferenczhez nyitottak be, a ki még az ágyban feküdt. Holló volt a szónok s megkérte Kossuthot, kövessen el mindent, hogy Wekerle ne legyen miniszterelnök.


- A néppárt érzéseit is respektálni kell! – mondta Holló. – És azt kivánják, hogy ti, a kik vittétek velünk a harczot, kössétek meg a békét is.
Holló elmondta, hogy a függetlenségi párt nagy részének a megbízásából szól s hogy nekik Széll Kálmán vagy gróf Andrássy Gyula személye sokkal kedvesebb volna. Kossuthot kérik, legyen azon, hogy az eddigi dispzicziók megváltozzanak. Kossuthot kínosan érintette a dolog. Kifejtette nekik, hogy nem a koalícizó vezérei dezignálták a miniszterelnököt, hanem ez a korona kiváltáságos joga. A király Wekerle mellett foglalt állást és ezen sem ok, sem mód nincs változtatni.


Hollóék azonban nem akartak tágítani. Közben fölkeresték Kossuthot a koaliczió vezérei is. Megjelent Wekerle Sándor is, a ki előzetesen tárgyalt Andrássyval, Apponyival és Polónyi Gézával. A tanácskozás példátlan izgalmak közt tiz óráig tartott. Ekkor Wekerle kijelentette, hogy ilyen körülmények köz nincsen abban a helyzetben, hogy a kabinetalakítást vállalja, hanem azt a tanácsot adhatja, hogy birják rá gróf Andrássy Gyulát arra, hogy alakítson kormányt.

Ezzel elhagyta a tanácskozókat s felkereste báró Fejérváry Gézát. Ekkor a helyzet igy állt: Wekerle nem vállalja a miniszterelnökséget, hanem maga helyett Andrássyt ajánlja a koronának. Fejérváry délelőtt tiz órakor volt kihallgatáson a királynál, a kinek beszámolt az esti tanácskozás részleteiről. Féltizenegy órakor Wekerle is a Burgba ment, távozása után a legizgatottabb vita indult meg az ellenzéki politikusok között.

 

Kossuth szobájában ott volt gróf Apponyi Albert, Vázsonyi Vilmos, gróf Zichy Aladár, Holló Lajos, Rakovszky István, Smialovszky Valér, Polónyi Géza és mások. A vezérek a malkontens elemeket minden áron meg akarták nyugtatni. Kossuth azt mondta többek közt, hogy hónapok óta nem aludt, hónapok óta munkálkodik a béke létrejöttéért s helytelen dolog volna, ha az elért eredményt személyi kérdésekkel meg akarnák hiúsitani; ő különben is Wekerlének hive s kormányát minden körülmények között támogatni fogja.


Apponyi Albert többek közt igy argumentált:
- Mondják meg az urak, hányszor támadtam meg Wekerlét s hányszor állottam szemben az ő politikájával, s most mégis támogatom őt, mert a béke létrejövetelénél személyi kérdések nem jöhetnek tekintetbe.


Polónyi Géza azzal igyekezett az egybegyűltekre hatni, hogy a törvényes haráidő a választás kiirására lejár s hogy most az utolsó perczben nem illik a kibonyolódást személyes kérdésekkel megzavarni. Viszont Holló Lajos nagy szenvedelemmel fakadt ki a Wekerle-kombináczió ellen. Kijelentette, hogy ellenzi az egész Wekerle kabinetet és minden elkövet, hogy Andrássy és Rakovszky István Széllt pártolják. Kossuthot annyira felizgatták ezek a dolgok, hogy Wekerle után küldött, a ki már a király előszobájában volt s megüzente neki, hogy ő garancziát vállal azért, hogy a koaliczió támogatni fogja.


Wekerle kihallgatása eredményét az idegeknek a végletekig való megfeszitésével várta mindenki. Holló Lajos a vele jött társasággal újabb konferencziára vonult vissza, gróf Andrássy Gyula, Kossuth Ferencz és gróf Apponyi Albert rövid sétára indultak. Csakhamar visszatértek, tizenkét óra után néhány perczczel pedig megérkezett Wekerle Sándor is, a ki öt negyedóráig volt a királynál. A Bristol-szállóban összegyűlt újságiróknak csak ennyit mondott?
- Mégy semmi sincsen elintézve!


Wekerle egyenesen Kossuth szalonjába ment, a hol egybegyűlve várták a többi vezérférfiak. Ezekkel közölte Wekerle, hogy a neki kinált missziót elhárította magától s a királynak azt a javaslatot tette, hogy Andrássy Gyulát dezignálja; ő hajlandónak nyilatkozott az ő kabinettjében helyet foglalni. A hir roppant szenzácziót keltett. Gróf Andrássy Gyula felsietett az első emeleten lévő lakására, sietve átöltözött s azonnal a Hofburgba hajtatott. Egy óra volt, a mikor a király fogadta s félóráig tartott a kihallgatás.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Apponyi Albert gróf Bánffy Dezső Zichy Jenő
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98