Dtum
Login with Facebookk
1906 | Augusztus

Vilmos és Edvárd találkozója

A héten fejedelmek találkozója volt, a világ két leghatalmasabb uralkodója ölelkezett egymással és tanácskozott másfél napon át. Edvard angol király és Vilmos német császár. A két hatalmas uralkodó közeli atyafiságban van egymással. Edvard király nagybátyja Vilmos császárnak, mert a német császár nehány esztendővel ezelőtt elhalt édesanyja, Viktória angol királynő leánya, a mostani angol királynak testvérhuga volt. A német császári, meg az angol királyi család között különben is többszörös a rokonság, mert mind a két fejedelmi család protestáns és sűrűn házasodnak egymásba.

A két nagy birodalmat gazdasági versengés és hatalmi féltékenykedés idegenítették el egymástól. A német birodalom tudvalevőleg mióta Ausztrián és Francziaországon diadalt aratott hatalomban, tekintélyben és gazdasági fejlődésben roppantul föllendült. Európa szárazföldjén évtizedek óta már a német császáré a legsulyosabb szó. A mig a német hatás csak itt érévnyesült, Angliát ez nem igen érintette. De az idő teltével a német föllendülés hullámai már az ő érdekeit is csapkodták. Először mint kereskedelmi versenytárssal akadt össze vele. Jó időn át a távoli világrészek szinte kizárólag Anglia ipari termékeinek voltak a piaczai. De egyszerre csak megjelent Németország is, a német gyárosok, a német kereskedők és silányabb, de olcsóbb portékáikkal hatalmas konkurrencziát csináltak és igen érzékeny veszteséget okoztak az angoloknak.

Vilmos német császár rengeteg új hadihajót építtetett: a német flotta most három akkora, mint volt ezelőtt tizenöt esztendővel. Ez azután a német-angol viszonyt még feszültebbé tette, mert hiszen Anglia világhatalmának alapja az ő ereje a tengeren, óriási hadi flottája, a melylyel a világ egyetlen vízi hadserege se mérkőzhetik. Látni azt, hogy a német birodalom íme ezen a területen is föl akarja venni vele a versenyt, Angliának egy csöppet se lehetett kellemes. A német flotta ugyan még vajmi messze van az angol mögött, de rohamos növekedése rákényszeríti az angolokat, hogy ők is folyton erősítsék, növeljék hajóhadukat, a mi temérdek pénzbe kerül.

A gazdasági versengés mellé tehát csatlakozott a hatalmi versengés is és a két nemzet között a feszültség egész a gyülölködés hőfokáig emelkedett. Angol és német a nemzetközi politika minden kérdésében szemben állott egymással és az energikusabb, ügyesebb angol diplomáczia sorra döntötte meg Németország terveit. Oly nagy volt az idegenkedés a két nemzet között, hogy uralkodóik találkozásáról az utóbbi években szó se lehetett.

Hogy most mégis találkoztak, - az igaz hogy ezúttal is minden diplomácziai kiséret nélkül – ez annyit okvetlen bizonyít, hogy a két nemzetközi feszültség megszűnt. Egymásnak támadni egyhamar nem fognak. Ez a találkozás tehát békét hirdet és ezért örvendetes, mert uralkodók becsesebb dolgot a békénél nem adhatnak a népeknek.

 

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
VII. Edward, Anglia királya II.Vilmos
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Lyka Károly művészettörténete Lyka Károly művészettörténete
Második, bővített kiadásban jelent meg kiváló írónk, Lyka Károly...
Erdélyi József -Tél után az erdőben Erdélyi József -Tél után az erdőben
Azt mondják, hogy az erdőben szólnak már a pintyek. Ilyen kedves...
Interpelláczió a magyar-horvát kiegyezésről Interpelláczió a magyar-horvát kiegyezésről
Barta Ödön interpellácziójában legelőször is a magyar-horvát...
A marne-i csata jelentősége A marne-i csata jelentősége
Az 1914. szeptemberében lezajló marne-i csata a németek kudarcát, az...
Magyarország – Olaszország 0:0 Magyarország – Olaszország 0:0
Döntetlen... Ez a hír száguldotta be vasárnap a fél világot. Mert ne...
Misley Károly dr. nyerte a Hungária VC kardversenyét Misley Károly dr. nyerte a Hungária VC kardversenyét
Kétnapos kemény küzdelem után dőlt el vasárnap a Hungária VC országos...
MTK – MTK – "33"FC 5:1 (1:1)
A nagy gólarány ellenére is heves iram, izgalmas lefolyású, csúnya...
Birkózó Európabajnokság Dortmundban Birkózó Európabajnokság Dortmundban
Hétfői számunkban már közöltük a Dortmundban lefolyt...
Kosztolányi Ady-cikke Kosztolányi Ady-cikke
Mért írok Kosztolányi Ady-cikkéről? Nem mintha Ady Endre...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98