Dtum
Login with Facebookk
1906 | Augusztus

A magyar football sport nemzetközi világításban

Labdarugó sportunkkal összefüggésben nemzeti önállóságunkat a junius havában lezajlott nemzetközi football-kongresszuson szégyenteljes kudarcz érte. A kongressus hosszas vita után – melyet a cseh szövetség elismerésének kérdése provokált – kimondta, hogy az „összmonarchiának” három részében létező szövetségeket, az osztrákot, a magyart és a csehet egyévi időtartamra elismeri s egy év mulva dönt afölött, vajjon a három szövetségnek meg van e külön-külön az önálló jogosultsága, vagy pedig egy szövetséget kell, hogy képezzenek? A M. L. Sz. annak idején elhatározta, hogy nem küldi ki a kongresszusra delegátust, mert nincsen rá pénze. (Az adminisztráczióra s a vidéki czéltalan propaganda-kirándulásokra költötte el a pénzét.)

 

A kongresszuson tehát nem volt egyetlen ember sem, a ki a gyűlést felvilágosította volna közjogi viszonyainkról s első sorban arról, hogy a magyarok a csehekkel nem vonhatók egy kalap alá, mert Magyarország önálló királyság, Csehország pedig tartomány s a Magyar Labdarugó-Szövetségnek ugyanoly önálló jogosultsága van, mint az osztráknak. Az angol meg a franczia képviselők jóindulatát nem lehet kétségbe vonnunk, de viszont el kell ismernünk, hogy sehol a világon oly helytelen felfogásokat nem vallanak a magyarság közjogi viszonyairól, mint éppen a művelt angoloknál és francziáknál. A német, meg a holland nem sokat törődött velünk, az osztráknak meg a csehnek pedig érdekében állott a kérdést homályban hagyni.


A Magyar Labdarugó Szövetség jövő működésének legsürgősebb feladata közé tartozik e sérelem orvoslása.


A kongresszus, - melynek hivatalos jegyzőkönyv kivonatát ezideig a M. L. Sz.-nek nem küldték meg – határozatai a következők voltak:


1. A szövetség hivatalos nyelve a franczia.
2. A nemzetközi bajnoki mérkőzésekről az elnökség javaslatot tartozik tenni a következő kongresszuson.
3. A szövetség minden országban a labdarugás számára csak egy legfelsőbb fórumot ismer el. Az egyes országos szövetségek kötelékes szabályaikat a F.J. de F.A.-hoz benyujtani.
4. Ausztria Magyarország részére egy évi időtartamra az összmonarchia (!) három része: Ausztria, Magyarország és Csehország, mint önálló országok kezeltetnek.
5. Játékok rendezése magánszemélyek által üzleti czélból (dans un but de speculation) tilos.
Végül a kongresszus fölkéri az országos szövetkezeteket, hogy a játékszabályok egyöntetűvé tétele végett fogadják el az angol szabályokat.
A legközelebbi kongresszus 1907 pünkösdjén Hollandiában lesz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98