Dtum
Login with Facebookk
1905 | Május

Az Everton FC. Budapesten

Casuals-mérkőzések után ujabb szenzációja volt football sportunknak. Anglia egyik legkiválóbb hivatásos labdarugó-csapata, a ligabajnokság második helyezettje, az Everton FC. vendégszerepelt nálunk, érdekes összehasonlításokra adván alkalmat az amatőr és professzionista játékmodor között.

 

Közönségünk rendkívül sokat várt e csapattól – melyet a reklámok már a ligabajnokság győztesének jelentettek és nem is csalódott. Igazi sportélvezetet, mesteri játékot, megtanulásra és követésre méltó óriási anyagot nyujtottak, melyeknek öntudatos megtanulása labdarugó-sportunk helyes irányban való fejlődését biztosítja.

 

Magát e csapat játékmodorát ezuttal részletesen nem elemezzük ; megtesszük azt akkor, midőn a Tottenham Hotspur ellen játszik Bécsben május 7-én, amikor a játékstílus és technika egyenrangú ellenféllel szemben a maga teljességében fog bemutatkozni. Ezuttal csak, mint külön figyelemre méltó dolgot emeljük ki azt, hogy a védőjátékosok stílusa, bár kevés dolguk volt, meglepően hasonlított a Casualsek hátvédeinek modorához, amelyet annyira legáncsolták sokan.

 

Ugy Balmer, mint Crelly a világ legjobb backjei közé tartoznak ; és mégis igénybe vették testi erejüket akkor, midőn a védelem szükségessé tette. A csapat különben ritka egyforma erősségű erőkből áll és külső megjelenésében nem láttunk még olyan csapatot, amely annyira egyforma nagyságu és sulyu játékosokból állana, mint az Everton FC.

 

Minden egyes játékos mestere a labdatechnikának, a labdával és a labda körül való gyors mozgásnak. Az egyes részek között szilárd a kapcsolat és arányos a munkamegosztás. Játékuk nem olyan akadémikus mint a Southampton volt; egykor ; több bennük az élénkség: de még nem olyan meleg és színes, mint a Corinthianoké. Mindig fairen dolgoznak és kímélik ellenfeleik testi épségét.


Sajnos, az ellenük játszott magyar hátvédekről nem mondhatjuk ugyanezt el a Höfle, de főként Sárközi jóindulatából nem egy angol csatár hagyta el a játékot sérülten. Young pedig egyideig játszani sem tudott. Annál nagyobb dícsérettel kell megemlékeznünk a magyar fedezet- és csatársorról, mely a lehető legjobban töltötte be szerepét. Jó volt Kisfaludy itt is, Borbás és Blazsek pedig remekeltek. Sikerük a magyar játék stílus sikerét jelenti. A mérkőzés kissé szeles, de különben jó időben folyt le a közönség óriási érdeklődése mellett.

A két csapat a következő volt:
Everton FC. (kék): Scott-Balmer, Crelly-Booth, Taylor, Karkin-Dilly, M’Langhlein, Young, Settle, Hardman.


BTC.-MAC. kombinált csapat: Izsó-Höfle, Sárközi-Kisfaludy, Mészáros K., Schaschek-Borbás, Oláh, Mészáros Gy., Medgyessy, Blazsek.


Az angolok szél ellen kezdik a játékot, mely pár percig középütt folyik, de csakhamar a magyar kapu elé terelődik, hol a 6-ik percben korner, majd a 7-ikben Settle roppant erős lövése révén gól esik.

 

Hatalmas iramban támadnak az angolok; a közönség majd a remek összjátékot, majd a két szélső gyors rohamait vagy az egyes játékosok mesés cselezéseit bámulja, miközben a 11-ik percben Langhlein, a 18-ikban Settle lő egy-egy gyönyörű gólt. A 19-ik percben Sárközi kornert vét, de Izsó ugy ezt, mint Taylor lövését kitünően védi, Young azonban már a 21-ik percben gyönyörű játék után eléri a negyedik gólt. Szakadatlanul támadnak az angolok ; a kapus a pálya közepe táján szedegeti a labdát, míg Young a 40-ik percben óriási erővel nem lő még egy gólt. Félidő 5:0.

 

A második félidőben már a magyaroknak segít a szél, kik most már sokkal észszerűbb taktikát is követnek. Hosszan előre adott labdák után igyekszik előretörni a csatársor s amint az angol hátvédek nagyon előre bocsátkoznak, Mészáros erős szög alatt hosszan előre adja a labdát, Blazsek lefutja, kapu előtt átadja Borbásnak, ki belövi a 3-ik percben az első magyar gólt.

 

Leírhatatlan lelkesedéssel köszönti a közönség a nem várt eredményt, mely után a magyar csapat lelkesen játszik s ismételten munkát ad Youngnak, ki sérült lába miatt a kapuba állt. Taylor a 11-ik percben azonban már visszaadja a gólt, melyet Langhlein a 27-ik és a 33-ik percben még kettővel megtold.

 

Csakhamar Settle lő egy korner után szép gólt, bár Izsó több lövést gyönyörűen véd. Az angolok csakhamar ismét belemelegednek a játéba. Borbás szabadmezőt nyer, lefut, a kapu előtt átadja a labdát Blazseknek, ki védhetetlenül lövi a második magyar gólt, a közönség leírhatatlan lelkesedése mellett. A két kapott gól szemmel láthatólag lehangolja az angolokat, de azért Taylor az utolsó percben még egy gólt lő, mivel a mérkőzés 11:2 arányban végződik az Everton FC. javára. Bíró: Harsády József (Postás) volt.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Hősök emlékversenyének első része a tőrvívás A Hősök emlékversenyének első része a tőrvívás
A tőrverseny győztese: Tóth Péter dr. (MAC) Kedden délután kezdődött...
Tizennyolc halálos ítélet Moszkvában! Tizennyolc halálos ítélet Moszkvában!
Az este mondták el utolsó védekezésüket a nagy per vádlottai....
Szakasits Árpád üdvözlő beszéde a Független Kisgazda Párt nagyválasztmányi ülésén Szakasits Árpád üdvözlő beszéde a Független Kisgazda Párt...
Kedden délelőtt folytatta a Független Kisgazda Párt nagyválasztmánya...
Kiss Menyhért Kiss Menyhért
Nemcsak politikai körökben keltett érdeklődést Kiss Menyhért...
A Hitelbank tőzsdére viszi a Flóra-részvényeket A Hitelbank tőzsdére viszi a Flóra-részvényeket
A Flóra első magyar stearingyertya- és szappangyár rt. részvényeinek...
Magyar emlékek Krakóban Magyar emlékek Krakóban
Bár hazánk már Árpádházi királyaink alatt élénk politikai...
Szerb nyerte a mezei futóbajnokságot Szerb nyerte a mezei futóbajnokságot
Hatalmas mezőny állt starthoz a mai mezei futóbajnokságai. A 111...
Tanárnők ne cigarettázzanak és ne fessék magukat! Tanárnők ne cigarettázzanak és ne fessék magukat!
A biharmegyei tankerületi főigazgató az alája tartozó iskolák...
A légvárak ellen A légvárak ellen
Háboru utáni vezetőembereink közül alig egy-kettő mutatja a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98