Dtum
Login with Facebookk
1906 | December

Mikszáth könyve Jókairól

Két congeniális szellem találkozásának fényes eredménye az a két kötetes munka, mely most Mikszáth Kálmán tollából „Jókai Mór és kora” czímmel hagyta el a sajtót. Életrajz, de olyan a milyen nagyon kevés akad az összes irodalmakban.

 

Az életrajzoknak rendszerint az a baja, hogy nagyszabású emberekről náluknál aránytalanúl kisebb emberek írásai, a kik nem tudnak elég mélyre behatolni hősük szellemébe s vagy magukhoz kicsinyítik, vagy eltakarják mértéktelen magasztalásaikkal. Mikszáth nagy munkája ebben a tekintetben kivételszámba megy, mert megvan az egyensúly életrajzíró és tárgyalt hőse között.

 

Ezért azt hisszük, hogy a mai magyar írók közül ép Mikszáth volt leghivatottabb a Jókai életrajzának megírására. S talán még soha semmi munkáján olyan ambiczióval és kedvvel nem dolgozott; látszik, hogy neki is öröm volt ez, ami az irodalom iránt igazán fogékony olvasónak a legnagyobb élvezet: az irónak termékeny találkozása a neki való témával.

 

A mi viszonyaink között, a mikor az író csak nagy ritkán csinálhatja azt, a mit legjobban szeretne, kétszeresen örülnünk kell annak, hogy ez a szerencsés találkozás megtörtént. Mikszáth, az emberek souverain biztosságú megfigyelője, meg tudta látni a maga valóságában Jókait is úgy, a milyen volt, nem mint vértelenné idealizált szoboralakot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98