Dtum
Login with Facebookk
1906 | Január

Az orosz forradalom harczosai

Egy január 2-ikán kelt hivatalos jelentés szerint Moszkvában végkép helyreállították a rendet. A fölkelők kegyelemre megadták magukat. Nizsninovgorodban is leverték a csapatok a lázadókat. De véres utczai harczokról ad hirt a hivatalos drót, a melyek a jekaterinoszlávi kormányzóságban levő Bachmut városában történtek. A fölkelők sortűzzel megtámadták a kaszárnyákat, a katonák szintén sortűzzel válaszoltak és valóságos csata alakult ki köztük, a mely nyolcz óra hosszat tartott. Eben az elkeseredett harczban 300 munkást megöltek. A csapatokat sikerült visszaverni a munkásokat és visszafoglalták a fölkelők kezébe került vasúti állomásokat.

 

Egy londoni lap érdekes czikkben jellemzi a szervezett forradalmárok seregét. A forradalmárok két csoportba sorozhatók. Az egyik rész lelkes, elszánt, mint a „keresztény mártirok” lehettek, a másik rész vérszomjas és könyörelen. A „harczosok” revolverekkel, tőrökkel, hat maximum-ágyúval és tömérdek bombával, pokolgéppel vannak fölfegyverkezve. A többiek nagyobbára utczai harczra vannak berendezkedve. Néhány percz alatt barrikádokat emelnek, házakat torlaszolnak el, felszedik a kövezetet. Eddig bámulatos ügyességet tanusítottak.

 

A „harczosok” nagyobbára diákok, a tenchinkai főiskola hallgatói és mások, kiknek pályáját, életczélját ketté vágta a forradalom. Kiev, Charkov és Odessza a forradalmi hadsereg főtáborai. Erős segédcsapatokat nyert a forradalmi tábor a fiatal zsidó kézművesek csatlakozásával. Számukat napról-napra növelik a munkanélküliek tízezrei. Szervezetük igen laza. A komiét adja ki a parancsokat, melyeknek mindenki engedelmeskedni tartozik. A vezérek közül legnépszerűbb Maxim Gehrmann. Az összetartást növeli a közös veszedelem.

 

A kormány hadserege eddig hű maradt uralkodójához és azután is az lesz. Mindazonáltal a forradalmi hadsereg elég erős és elszánt ahhoz, hogy néhány hét alatt feldúlja Moszkvát. A palotákat lerombolja, hogy forradalmi diktaturát teremtsen. A forradalmárok abban is bizakodhatnak, hogy a kormány hadserege megdöbbentően gyenge. Fegyelmezetlen, szervezetlen. Kievben 6000 katonával szemben 1.200,000 lakosság áll, melynek fele forradalmár.

 

Hogy mily elkeseredéssel és halálmegvető bátorsággal harczolnak, azt legjobban illusztrálja a következő véres esemény: Charkovban a Konnis piaczon egy század kozák várta a hatóság parancsát. Dél táján egy kis fiú sétált a téren. A kozákok, kik különben igen óvatosak, a gyermeket egész közelükbe engedték. A mint a gyermek az első kozák elé ért, felöltője alól egy bombát vett elő és a kozákok közé dobta. Borzalmas pusztitást vitt végbe a pokolgép. Az egész tér megtelt szétroncsolt emberek és lovak husfoszlányaival. A gyermek eltűnt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az osztrák válogatott csak 1:0-ra győzött a hollandok ellen Az osztrák válogatott csak 1:0-ra győzött a hollandok ellen
Az osztrák válogatott futballcsapat Angliából visszatérve vasárnap az...
Amsterdami rangadó Amsterdami rangadó
Hollandia bajnokságáért kemény küzdelmet vívott egymással az...
A vitorlázó repülés fizikai alapfogalmai, a gép merülő sebessége A vitorlázó repülés fizikai alapfogalmai, a gép merülő...
Vizsgáljuk most már a ferde irányban emelkedő légáramlatban...
Tervek tengeri harcra Tervek tengeri harcra
Az első világháborúban a hadiflották szerepe jóval kisebb volt, mint...
Exner Sándor - El a felülettől!
Én egy vagyok a felület atomcsordájából, de ez lenni többé nem...
Lányaim Lányaim
„Az értelmes olvasónak nem kell mondanom - írja Németh László a...
A kassa-oderbergi vasut beruházási kölcsöne A kassa-oderbergi vasut beruházási kölcsöne
Közöltük, hogy a Kassa-oderbergi vasút 46.5 millió K beruházási...
14-20 fillérrel drágul a fekete a kávéházakban 14-20 fillérrel drágul a fekete a kávéházakban
Vasárnap reggel jelent meg a hivatalos lapban a rendelet, amely ismét...
Német vélemény szerint Churchill Glasgowban Amerika számára beszélt Német vélemény szerint Churchill Glasgowban Amerika számára...
A német vasárnapi lapok behatóan foglalkoznak Churchill glasgowi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98