Dtum
Login with Facebookk
1905 | Február

A kolpinói vérfürdő

A január 23-iki borzasztó vérengzés még nem törte meg a pétervári munkásokat, sőt növelte a halálos elkeseredést.


Január 24-ikén reggel elindult a kolpinói állami gyártelepek sztrájkoló munkásnépe Pétervár felé, hogy személyesen nyújtsa át a czárnak a kérvényt Czarszkoja-Szelóban. Alig haladtak öt mérföldet, szemben találták magukat a katonasággal, a mely határtalan kegyetlenséggel gyilkolta le a munkásokat. Egy gyalogezred és egy üteg tüzérség állotta útjokat. A mikor 200-300 lépésre értek a csapatokhoz, eldördült az első sortűz, utána a többi.

 

Halomszámra véres fejjel, átlőtt mellel buktak le a halottak, a sebesültek iszonyuan jajveszékeltek. A sortüzelés egyre tartott. A sztrájkolók futni kezdtek, a katonaság pedig szakadatlanul lövöldözött a menekülők után. A katonaság Kolpinóig kergette vissza a munkásokat és az öt mérföldnyi út fedve volt holttestekkel és sebesültekkel.

 

A vérontás


A pétervári munkásoknak a czár elé törekvő ezernyi ezer tömege közé Vladimir nagyherczeg parancsára lőttek, a kit a czár korlátlan hatalommal ruházott föl. A lelőtt és megsebesült ezrekről alig tudtak meg valamit. A Néva folyó közelében elesetteket a Néva folyón vágott lékekbe dobták, hadd vigye a tengerbe. Külön vonatok indultak éjjel a közeli mezőkre és ott a gödrökbe száz és száz halottat földeltek el.

 

Pétervárról a jobb módú lakosság elmenekült, az üzletek napokig zárva voltak, és mert a csőcselék rabolt és pusztított, a kirakatokat bedeszkázták. Ejiring tábornok, a kit jan. 23-án a tömeg megtámadott, belehalt sebeibe. Beszélik, hogy Pétervárott ötezer embert fogtak el, a kik között van sok tanár ügyvéd és százötven asszony. A munkás-vezérek egy részét Trepov diktátor száműzetésre itélte s Szibéria felé kisérteti már őket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98