Dtum
Login with Facebookk
1906 | Január

Az oroszországi állapotok - a moszkvai utczai harczok

A „Novoja Vremja”, az egyetlen pétervári nagy lap, a mely a sztrájk idején megjelent, telefonon a következő részleteket kapta arról a borzasztó utczai harczról, a mely Moszkvában deczember 22-én és 23-án folyt. A forradalmároknak az volt a tervük, hogy 23-án reggel megszállják a Nikoláj-vasut pályaudvarát és ezzel kezükbe veszik a Pétervárról való vasuti összeköttetést, azután pedig a Fiedler-féle házból kivonuló forradalmi csapattal megszállják a városházát és az állami bankot és kikiáltják az ideiglenes kormányt.

 

A Fiedler-féle házban deczember 22-én este ötszáz forradalmár volt együtt, köztük a forradalmi drusinának is igen sok tagja, a kik gyülést tartottak. Este tiz órakor csapatok vették körül a házat; Fiedler leányiskolai igazgató kiment az utczára és megkérdezte a csapat parancsnokától, hogy mit akar. A parancsnok fölszólította a házban levő embereket, hogy szolgáltassák ki fegyverüket és adják meg magukat. A forradalmárok kijelentették, hogy nem engedelmeskednek a fölhivásnak. A parancsnok egy óra gondolkozási időt engedett nekik.

 

Öt perczczel a megszabott határidő lejárta előtt a házból rálőttek a csapatokra. Ezután még több katonaság érkezett, a mely véres harcz után szétkergette az ostromlókat. A halottak és sebesültek számát nem lehetett megállapítani, mert a forradalmi drusina mentő állomást rendezett be, a hova a sebesülteket elszállította. Ezalatt a Tverszkája-uton is véres harczok folytak, a melyek már az előző estén kezdődtek. A forradalmi drusina a régi diadalkapu környékén drótsövényeket álíltott föl a kozákok és a dragonyosok ellen és barrikádokat épitett, a melyek mögött védekezett.

 

A barrikádok megvételére dragonyosokat küldtek ki, a kiket a forradalmárok lövésekkel fogadtak és egy tisztet megöltek és több dragonyost megsebesitettek, de végül a csapatoknak mégis sikerült a barrikádokat eltávolítani és a fölkelőket szétkergetni. Az utóbbiak egy része egy közuti vasuti pavillonba menekült és ott kisérlett meg ellenállást, de a csapatok onnan is kiverték őket. A fölkelők távozásuk előtt meggyujtották az épületet. Néhány pillanat mulva tűzoltók érkeztek vörös zászlókkal, a forradalmárok viharos hurrá-kiáltással fogadták őket, mert a vörös zászlókból azt következtették, hogy a tűzoltók is a fölkelőkhöz csatlakoztak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98