Dtum
Login with Facebookk
1906 | Július

Szegedi fiuból franczia tábornok

Egy szegedi kádármester, Ludvig József érdekes pert folytat a párisi magyar konzulátusi hivatalnál több százezer forintnyi hagyatékért, a melyet nagybátyjától, egy Szegedről kivándorolt franczia tábornoktól örökölt.

 

Valóságos regény van ennek a hagyatéki ügynek a hátterében. A regény hőse Ludvig Antal, egy alsóvárosi család szilaj gyermeke, a kit szilaj természete miatt elűzött az apja a szülei háztól. Az esetre vonatkozóan ezt jelentik Szegedről:


A hatvanas években elhunyt Ludvig András alsóvárosi lakosnak fiai közt legrakonczátlanabb volt az Antal. Nem volt az a bál, a hol ne dobta volna ki a legényeket az ablakon és délutáni mulatság a gyepen, a hol néhány fejbeverést el ne követett volna.

 

Szabadlegénynek is föl akart csapni, aztán végül az apja megunta a sok garázdálkodást, elűzte hazulról. Ludvig Antal vándorbotot vett a kezébe és ment világgá, amikor  sok szenvedés után Párisba ért, a hol afrikai háboruba toborozták a szabadcsapatokat.

 

A szilaj természetű legény is fölcsapott a szabadcsapat katonai közé és sok vére harczot megvívott vitézül, győzelmesen. A csatákban az elsők között küzdött és így történt, hogy fokozatosan emelkedett rangban és vagyonban.

 

Az itthonmaradt hozzátartozói nem hallottak felőle semmit. A mióta elment, hír se jött róla és az öreg Ludvig Antal meghalt a nélkül, hogy az elűzött fiát viszontláthatta volna. Az pedig egyre emelkedett és a franczia-német és osztrák háborukat is végig küzdötte és egy nagy győzelme után tábornok lett belőle. Ekkor már ő is megöregedett, vágyott volna a szegedi templomtéri otthon felé, akkor már nem élt itthon se testvére, se apja, se anyja.

 

Párisban telepedett le és nagy vagyonból élt. A Ludvig András rokonai és testvérei, Ludvig Istvánék sejtettek, hallottak valamit az elkergetett Antal gyerek roppant szerencséjéről, tudakozódtak is utána, de hasztalanul. Ludvig István is meghalt s csak két gyermeke maradt, Ludvig József és Ludvig Anna.

 

Ludvig József kádármesterhez néhány hónappal ezelőtt Párisból az a hír érkezett a magyar konzulátusi hivataltól, hogy Párisban évekkel ezelőtt meghalt egy Ludvig Antal nevű franczia tábornok, a kinek irataiból az tűnik ki, hogy szegedi származásu és Szegeden élnek rokonai.

 

Százezreket érő vagyont és millió koronányi készpénzt hagyott maga után, a mely örökség a franczia kincstárnál van letéve és ha nem történnek lépések a Ludvig Antal tábornok örökségének fölvétele iránt, a vagyon Francziaország birtokába száll.

 

Ludvig József aztán elment egy szegedi ügyvédhez, a kinek elmondta a Ludvig Antal történetét és hogy milyen értesítést kapott Párisból. Ludvig ügyvédje tudakozódott a párisi konzulátusi hivatalnál, a hol a hírt megerősítették.

 

Kutatásokat tartott a belvárosi és alsóvárosi plébániákon, a városi levéltárban, a hol nyomát találta, hogy Ludvig Antal csakugyan Szegeden élt, innen Francziaországba ment, a hol a szabadcsapatok harczosai közé állott és később tábornok lett belőle.

 

Az ügyvéd most Párisba készül, hogy Ludvig Antal hátrahagyott iratait megtekintse.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A Kormányzó a honvédség élén lóháton vonult be a felszabadult Komáromba A Kormányzó a honvédség élén lóháton vonult be a felszabadult...
A város lakói népviseletbe öltözve ünnepelték a felszabadítókat....
Sí-nagyüzem a Mátrában Sí-nagyüzem a Mátrában
Mozgalmas sívasárnap volt a Mátrában. Magyarország ugróbajnokságát...
A malmok és gabonakereskedelem köreiben nagy az elkeseredés A malmok és gabonakereskedelem köreiben nagy az elkeseredés
A malomipar és a gabonakereskedők körében nagy megütközést keltett a...
Bolsevik viták: háború vagy béke? Bolsevik viták: háború vagy béke?
Oroszország társadalmának elsöprő többségére 1916 végétől elemi erejű...
Kaffka Margitról Kaffka Margitról
Csöndes mozdulattal néhány szál nefelejtset ejteni Kaffka Margit...
Nincs titkos feltétel Nincs titkos feltétel
Bethlen István gróf miniszterelnök Kállay Tibor pénzügyminiszter,...
Tiz fillérrel drágul a kenyér Tiz fillérrel drágul a kenyér
Az uj termésértékesitési rendelet első közvetlen hatását vasárnap már...
Egy előkelő francia grófot ételébe és italába kevert méreggel akart elpusztítani Jusszupov herceg orosz inasa Egy előkelő francia grófot ételébe és italába kevert méreggel akart...
A francia rendőrhatóságokat titokzatos büncselekmény foglalkoztatja....
Az illóolajok antiszeptikus hatása
Az újabb irodalomban egyre gyakrabban találunk olyan közleményeket,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98