Dtum
Login with Facebookk
1906 | Július

Szegedi fiuból franczia tábornok

Egy szegedi kádármester, Ludvig József érdekes pert folytat a párisi magyar konzulátusi hivatalnál több százezer forintnyi hagyatékért, a melyet nagybátyjától, egy Szegedről kivándorolt franczia tábornoktól örökölt.

 

Valóságos regény van ennek a hagyatéki ügynek a hátterében. A regény hőse Ludvig Antal, egy alsóvárosi család szilaj gyermeke, a kit szilaj természete miatt elűzött az apja a szülei háztól. Az esetre vonatkozóan ezt jelentik Szegedről:


A hatvanas években elhunyt Ludvig András alsóvárosi lakosnak fiai közt legrakonczátlanabb volt az Antal. Nem volt az a bál, a hol ne dobta volna ki a legényeket az ablakon és délutáni mulatság a gyepen, a hol néhány fejbeverést el ne követett volna.

 

Szabadlegénynek is föl akart csapni, aztán végül az apja megunta a sok garázdálkodást, elűzte hazulról. Ludvig Antal vándorbotot vett a kezébe és ment világgá, amikor  sok szenvedés után Párisba ért, a hol afrikai háboruba toborozták a szabadcsapatokat.

 

A szilaj természetű legény is fölcsapott a szabadcsapat katonai közé és sok vére harczot megvívott vitézül, győzelmesen. A csatákban az elsők között küzdött és így történt, hogy fokozatosan emelkedett rangban és vagyonban.

 

Az itthonmaradt hozzátartozói nem hallottak felőle semmit. A mióta elment, hír se jött róla és az öreg Ludvig Antal meghalt a nélkül, hogy az elűzött fiát viszontláthatta volna. Az pedig egyre emelkedett és a franczia-német és osztrák háborukat is végig küzdötte és egy nagy győzelme után tábornok lett belőle. Ekkor már ő is megöregedett, vágyott volna a szegedi templomtéri otthon felé, akkor már nem élt itthon se testvére, se apja, se anyja.

 

Párisban telepedett le és nagy vagyonból élt. A Ludvig András rokonai és testvérei, Ludvig Istvánék sejtettek, hallottak valamit az elkergetett Antal gyerek roppant szerencséjéről, tudakozódtak is utána, de hasztalanul. Ludvig István is meghalt s csak két gyermeke maradt, Ludvig József és Ludvig Anna.

 

Ludvig József kádármesterhez néhány hónappal ezelőtt Párisból az a hír érkezett a magyar konzulátusi hivataltól, hogy Párisban évekkel ezelőtt meghalt egy Ludvig Antal nevű franczia tábornok, a kinek irataiból az tűnik ki, hogy szegedi származásu és Szegeden élnek rokonai.

 

Százezreket érő vagyont és millió koronányi készpénzt hagyott maga után, a mely örökség a franczia kincstárnál van letéve és ha nem történnek lépések a Ludvig Antal tábornok örökségének fölvétele iránt, a vagyon Francziaország birtokába száll.

 

Ludvig József aztán elment egy szegedi ügyvédhez, a kinek elmondta a Ludvig Antal történetét és hogy milyen értesítést kapott Párisból. Ludvig ügyvédje tudakozódott a párisi konzulátusi hivatalnál, a hol a hírt megerősítették.

 

Kutatásokat tartott a belvárosi és alsóvárosi plébániákon, a városi levéltárban, a hol nyomát találta, hogy Ludvig Antal csakugyan Szegeden élt, innen Francziaországba ment, a hol a szabadcsapatok harczosai közé állott és később tábornok lett belőle.

 

Az ügyvéd most Párisba készül, hogy Ludvig Antal hátrahagyott iratait megtekintse.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Pálmai Ilka Amerikában Pálmai Ilka Amerikában
A napilapok részletesen foglalkoztak Pálmai Ilka amerikai...
Magyar ping-pong szövetség alakulása Magyar ping-pong szövetség alakulása
Kedden este jöttek össze a BBTE Széna-téri klubházában a fővárosi...
A rétsági postakocsis gyilkosa
Megírtuk, hogy január 5-ikén este Vácz és Rétság közt a postakocsit...
A győri Finyák legyőzte Ferencet, a sokszoros bajnokbirkózót A győri Finyák legyőzte Ferencet, a sokszoros bajnokbirkózót
Szomorú volt látni, mily kevesen voltak kíváncsiak a magyal amatőr...
Műkorcsolyázás az iskolákban Műkorcsolyázás az iskolákban
A BKE sport-bizottsága a műkorcsolyázást a középiskolai tanulók...
Magyarország miniszterelnökének nyilatkozata római látogatása előtt Magyarország miniszterelnökének nyilatkozata római látogatása...
Bárdossy László magyar királyi miniszterelnök elutazása előtt a...
FTC – Slavia 1:1 (1:1) FTC – Slavia 1:1 (1:1)
A Slávia második napi játéka is csak félsikert hozott az egykor...
Walter Crane kiállítása az Iparművészeti Múzeumban Walter Crane kiállítása az Iparművészeti Múzeumban
Walter Crane, a hírneves művész, október 10-ikén délben érkezett...
Ki volt, -  hogy halt meg Ki volt, - hogy halt meg
Kedves, okos, jó Pádi! Amit azoknak adtál, akiknek a líra kell: édes...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98