Dtum
Login with Facebookk
1906 | Június

Mi újság?

Japán vasutak

A japán vasutakon a harmad osztályu személyszállító kocsik ablaküvegein egy hosszu fehér festékvonal látható. Ez azért van, mivel sok ezer japán bennszülött csakis papiros falakhoz és ablakokhoz lévén szoktatva, az üveget nem ismeri s így az ablaknak rendesen fejjel megy neki.

Így aztán sokáig majd minden vonatról nehány utast a kórházba kellett szállítani, kik fejüket a papirosnak vélt ablak üvegén sulyosan megsebesítették. A fehér festékvonal most intő jelül szolgál.

A bacteriumok bacteriumai

A végtelenség érdekes nyilvánulása az a felfedezés, ha valónak bizonyul, melyet Dr. Olsen dán tudós tett állitólag. Ő ugyanis olyan kis élő lényeketfedezett fel, melyek a közönséges mikrobákon mint élősdiek élnek, s azoknak életerejét és működését apasztják. Olsen e szervezeteket classophyták-nak nevezte el.

A rádium világitása

Himstedt és G. Meyer német physikusok kisérleteikből azt következtetik, a mit már Huygens is állitott, hogy a rádium világitásának főként az az oka, hogy rádium-sugarakban kilövelt részecskék a levegő nitrogén részecskéibe ütköznek s ez által ezeket világitóvá teszik.

A legnagyobb hideg

A legnagyobb hideg, melyet elértek, a 271.3 C˚. Ezt Osevsky krakói physikus a helium folyósitására végzett kisérleteinél állította elő, a mikor a szilárd hydrogénnel 259˚ -re és 180 athmosphaera nyomásnál lehütötte a heliumot. Az ugynevezett absolut nullaponttól már csak 1-2 foknyira vagyunk.

Az őszülés oka

Metschnikoff tanár, a párisi Pasteur-intézet tagja, megtalálta a haj őszülésének okát és egyúttal az ellenszerét is, csakhogy hirtelenében nem sok hasznuk van belőle azoknak, a kik félnek a megőszüléstől, mert ezt az ellenszert alig használhatják.

A haj festőanyaga, a mely sem chemiai hatások, sem a levegő behatásáranem változtatja a szinét, a hajban keletkező sejtek folytán veszti el azt.

Mihelyt ezek a sejtek a haj gyökeréhez jutnak, megkezdődik a festőanyag elszintelenedése, vagyis a sokaknak keserves őszülés.

Ez ellen Metschnikoff kisérletei szerint csak a hajnak 60ş C-ra való felmelegitése használ, a mikor a chromophag-ok (a hajban levő sejtek) elhalnak, csakhogy velük esetleg együtt az embernek is baja esik.

A bőrbajoknál újabban mindinkább használt forrólevegő-kezelés (Bier-féle eljárás) talán itt is hasznos lesz.

A bőr felmetszése látható forradás nélkül

Aymard franczia sebész kisérletei alapján azt ajánlja, hogy a bőrt az opertiónál n a felületére merőlegesen vágják fel, hanem ferdén, akkor az igy felmetszett két ékalaku bőrrész nyomtalanul forr össze s ezzel meg van a beteg kimélve az operatiónak sokszor igen csúnya és az egész életen át kellemetlen emlékétől: a forradástól.

Oka-e az iskola a gyermekek rövidlátásának?

Ebben a fontos és sokat vitatott kérdésben Schnabel tanár (Wien) azt az álláspontot igyekszik tapasztalati adataival igazolni, hogy a rövidlátás oka a legritkább esetben az iskola, mert az nem a szem megváltozott törőképességétől, hanem többnyire a szemgolyó belsejének beteges elváltozásábl ered (staphylona posticum).

Schnabel a tőle megvizsgált 15,000 gyermek esetében ezt igazolva találta, mert bevallásuk szerint - a mennyire a gyermekek és szülők emlékezete terjedt – a rövidlátás ezeknél már születés, illetve a kis gyermekkor óta megvolt.

Mindenesetre fontos dolog tisztázni ezt a kérdést, márcsak azért is,hogy az iskola bűneinek divatos lajstromja egygyel kevesbedjék.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98