Dtum
Login with Facebookk
1906 | Május

Apróságok

Az orosz czár ajándéka egy magyar ezrednek


II. Miklós czár a Brassóban állomásozó Sándor-ezrednek, a melynek ő a tulajdonosa egy remek aranyserleget küldött ajándékba abból az alkalomból, hogy a tisztikar tíz éves ezredtulajdonosi jubileumára díszes albumot juttatott el hozzá. A czár ajándékát a bécsi orosz nagykövetség katonai kiküldöttje, Marcsenkó ezredes adta át az ezrednek.

 

Afrikában eladott magyarok

 

A szombathelyi rendőrség s minap a kivándorlásra való csábítás gyanuja miatt letartóztatott egy Wojlmuth Móriczné nevű asszonyt, s vallomásából megállapította, hogy egy bécsi társaság valóságos rabszolgavásárt űz s munkát kereső embereket elárusít ültetvényeseknek. Wohlmuthné legutóbb négy márczyfalvi legényt juttatott a bécsi banda kezébe. A négy legényt Afrikába szállították, de útközben olyan roszul bántak velük, hogy Lisszabonban megugrottak és gyalogszerrel vándoroltak vissza. A rendőrség folytatja a nyomozást.

 

Uj sírba tett vértanú-hamvak

 

Aradon a napokban a tizenhármak egyikét és két másik vértanut új sírba helyeztek át. Ugyanis az aradi ó-temetőben a melyet parkká alakítanak át, kiásták Vécsey Károly honvédtábornok és Ormay Norbert ezredes vértanukat s Lenkey honvédtábornok holttestét.  Vécsey holtteste érczkoporsóban volt, míg Ormay és Lenkey holttestei fakoporsókban, melyek teljesen elkorhadtak. A csontokat új koporsóba tették a beszentelés után új sírokba helyezték el és pedig Vécsey hamvait az új temetőben. Lenkey és Ormayét a közös honvédsírok mellé.

 

Bombákkal ostromolt okirathamisító

 

Okirathamisítóval se bánták még el olyan alaposan, mint azzal a szegény ördöggel, a kinek szomorú históriáját így írják meg a multkori marokkói tanácskozáskor sokat emlegetett Algezirászból. Az eset a következő: Martin palasztói lakos ellen okirathamisítás miatt elfogatási parancsot bocsátottak ki. Martin azonban házába zárkózott és senkit közel nem engedett, úgy hogy katonaság és csendőrség tíz nap óta nem tudott a házhoz férni. Végre is egyszerűen összebombázták a házat. Martint halva találták a romok alatt.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
II. MIklós Az aradi vértanúk kivégzése
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98