Dtum
Login with Facebookk
1906 | Május

A hónap rövidhíreiből

Magyar iskolahajó egyesület


A Magyar Mérnök és Épitész Egylet kezdeményezésére a Magyar Hajós Egyesület és több érdeklődő bevonása mellett a f. hó első felében a Mérnökegyletben előkészitő értekezletet tartanak egy magyar iskolahajó egyesület alakitása céljából, melynek feladata volna a magyar kereskedelmi  tengerészetbe a magyar elemeket bevinni és pedig ugy a tisztikarba, mint a legénységi szolgálatba.


Az iskolahajó egyesület hajóskurzusokat fog rendezni és a tengerésztiszti vizsga előfeltételének lehetővé tevése végett mintegy 600,000 korona költségen vitorláshajót beszerezni, mely egyuttal saját fentartási költségeinek megszerzése végett forgalmi eszközül is fog szolgálni.


A felvetett terv fejlődését rokonszenves figyelemmel fogjuk kisérni.

 

 

A kivándorlási törvény kijátszása

A kivándorlók ellenőrzésében a hatóságok az utóbbi időben azt tapasztalták, hogy föltűnő nagy számmal utaznak Magyarországból kifelé olyan emberek, a kik amerikai honpolgároknak vallják magukat. Igazolásra fölszólítva, rendesen föl is mutatják az állampolgárságukat igazoló okmányt. 

Fölmerül a gyanu, hogy itt a kivándorlási törvény kijátszásáról van szó és az okmányok hamisak.
A pozsonyi határrendőrség több esetben vizsgálatot indított, mely arra az eredményre vezetett, hogy azok, a kik magukat amerikai állampolgároknak vallották, nem tartózkodtak Amerikában annyi ideig, a mennyi szükséges az ottani állampolgárság megszerzésére.

Miután így nyilvánvalóvá lett, hogy visszaélésről van szó, megszerezték az eredeti amerikai állampolgári levél mintáját és intézkedés történt, hogy a jövőben a szolgálatot tevő határrendőrségi közegek az állampolgárságot igazoló okmányokat behatóan megvizsgálják és azokat, a kik hamisítványt mutatnak föl, letartóztassák.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98