Dtum
Login with Facebookk
1906 | Május

A Wekerle-kormány gazdasági programja

(részletek a miniszterelnök programbeszédéből)

 

Felhatalmazást kérünk továbbá az állami bevételek igénybe vehetésére, majd az 1905. és 1906. évi és működésünk további tartamára eső szokásos évi állami költségvetések tárgyalását fogjuk javasolni (éljenzés), beleértve a delegácziók által már megszavazott felszerelési hitelekből az illető évekre eső részleteknek fedezését is.

Állami kiadásaink törvényes teljesíthetése és a közös kiadások fedezhetése végett alkotmányos jogrendünknek megfelelően ajánlani fogjuk a horvát-szlavon országokkal a korábbi országgyűlések által kiküldött országos bizottságok javaslata értelmében kötendő pénzügyi egyezmény elfogadását (éljenzés), továbbá az Ausztriával közös kiadások számszerű megállapítása végett a hozzájárulásunk aránykulcsának megállapítása végett az országos bizottságok mielőbbi kiküldését. (Általános helyeslés.) 

A vám- és kereskedelmi ügyek tekintetében a törvény tilalma ellenére kötött vám- és kereskedelmi szerződések által előidézett sérelem alkotmányos orvoslása képezi feladatunkat (éljenzés), de mivel nincs kilátás arra, hogy e tényleg életbeléptetett szerződéseken nemzetközi bonyodalmak és saját érdekeink veszélyeztetése nélkül változtatásokat eszközölhetnénk, a kényszerhelyzet azok elfogadásának ajánlására indít bennünket.

Ellenben az Ausztriával fennálló viszony tekintetében, habár ugyancsak a külfölddel kötött szerződések közbeeső vámok szedését és a szabad forgalom korlátozását kivánják, oda fogunk törekedni, hogy az önálló vámterület jogállapotáról a tényleges külön vámterület állapotára térjünk át (Hosszantartó lelkes éljenzés és taps.) annyiban, hogy vámszövetség helyett a két állam közötti vámszerződések alakjában juttassuk érvényre a már előkészített tarifát és vámegyezményt s csak ha ebbeli törekvéseink sikerre nem vezetnének, leszünk kénytelenek ajánlani azt, hogy az 1899.évi XXX. t.cz.-ben kimondott viszonosság mondassék ki az új alapon, a külfölddel kötött vám- és kereskedelmi szerződések tartamára. 

Ugyancsak Ausztriával való viszonyunk szabályozásának körében kell felemlítenem azt, hogy mindent elfogunk követni a gazdasági helyzetünket oly vitálisan érdeklő valutarendezési művelet keresztülvitele s a készpénzfizetések felvétele érdekében. (Általános helyeslés.) 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98