Dtum
Login with Facebookk
1906 | Május

Kis gazda rovat

Váz, védőburoknak

Mézet, gyümölcsöt s különféle mindjárt fel nem használt ételneműket a szállongó szobai portól, valamint a legyektől, s egyéb rovaroktól csak úgy óvhatunk meg biztosan, ha üvegharanggal leborítjuk.

Mivel azonban ez meglehetősen drága s kisebb helyeken nem kapható, egyszerűen úgy segítünk a dolgon, hogy mint a rajzból megérthető, tetszés szerinti nagyságban drótból vázat készítünk, a mit aztán papírral, vagy szövettel bevonva, egészen jól használhatnak üvegharang helyett bárminek a leborítására.

 


A berczenczei szilvafa szaporítása

Ezt a kitűnő, kereskedelmileg is fontos szilvafajt rendszerint a régi fák sarjairól szokták szaporítani.

Azonban az ilyen sarjaknak átiskolázás nélkül alig van gyökérzetük s így vig tenyészet helyett sokáig csak tengődni fognak, ezenkívül a különféle sarjakról termő gyümölcs sem lesz egyenletes, a mi pedig a kereskedelmi értékét nagyon csökkenti.

Ha ugyanis valamely régi szilvást terméséréskor figyelmesen megtekintünk, tapasztalni fogjuk, hogy vannak olyan fák, melyek szép nagy kék héjú, sárga húsú, czukorédességű magvaváló zamatos szilvát teremnek. Ezek az igazi, nemes, berczenczei szilvák.

Mindjárt mellettük állanak fák: apróbb, fakószínű héjjal és zöldeshúsú terméssel.
Ezek ismét köves szilvák, a melyek csak pálinkafőzésre valók. Egy harmadik csoportban találunk ismét fákat, a melyek apró, sárga potyogó vizizű szilvát teremnek stb. Szóval a berczenczinek nevezett szilvafák közt is nagyon különféle értékű és tulajdonságú változatok vannak.

A helyes, az olcsó szilváslétesítés az, ha a duránczi, vagy lószemű szilvának 1-2 éves gyökérsarjait szedjük össze, azokat eliskolázzuk, tavaszszal és augusztus folyamán a legszebb berczenczei szilvát termő ágról szedett hajtásokkal alvóra beszemezzük és ezekből nevelünk fákat.

Igy három év mulva kiültetésre kész, csupa elsőrendű és egyenletes minőségű oltványok felett rendelkezünk, a melyek állandó helyükön a sarjakról nevelteket messze el fogják hagyni nemcsak fejlődés, hanem terméshozam tekintetében is. 


Vakond elűzése a kertből

A vakond nagyon hasznos állat, elpusztítja nemcsak magukat a kis rágcsálókat és rovarokat, hanem azoknak álczáit is.
A kertész mégsem nézi jó szemmel, mert a kis rabló portyázó útját számtalan kupacz jelzi, sokszor a legkedvesebb, legnagyobb gonddal ápolt virágágy kellő közepét szeli át egész sora a vakondturásoknak.

Nem csoda tehát, ha a kertész kegyetlenül üldözi: rendszerint csapdával fogja s agyonüti, vagy megmérgezi, pedig könnyű szerrel lehet úgy elriasztani, hogy a kertet elhagyja s másutt folytassa irtó munkáját.

Egy német szaklap ajánlja, hogy a kertekben vagy mezőn a turást elsimítva, a vakond folyosóját keressük meg s abba kátrányba vagy petróleumba mártott rongyot helyezzünk, a nyílást pedig tömjük be. Ha a kert más részén mutatkoznék túrás, ugyanígy járjunk el mindaddig, míg – néhány nap múlva – a vakond végleg eltávozik. 


A tyúkokat kotlásra bírni

Egy külföldi baromfitenyésztő írja, hogy tyúkjait a következőkép kotlósokká tudja tenni, a mikor neki tetszik.

Eljárása abból áll, hogy megfigyeli, hová tojik a tyúk.
Ezt a helyet némikép védi a hidegtől, - ha t. i. hideg az évszak – és zajtól. Most felhasználva a tyúknak azt a sajátságát, hogy állandóan egy helyre jár tojni, ha tojásait rakáson hagyják néhány napig, csakugyan otthagyja a tojásokat.
Négy-öt nap mulva aztán elromlott, vagy porczellánból való tojásokat tesz a frissek helyébe, sőt azokat meg is toldja egynéhánynyal, hogy a fészek minél előbb tele legyen. Ha már 10-11 tojás van benne, akkor a jérce mindig tovább-tovább marad a tojáson ülve, ha békében hagyják.

8-10 nap multával a tyúk beleszokik az ülésbe; ekkor elszedi alóla. Most a porczellántojásokat kicseréli tökéletes ültetni való tojásokkal s a tyúk rendesen ki is kelti azokat.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Nádosy beszélni fog! Nádosy beszélni fog!
Kedden, legkésőbb szerdán fog elhangzani a királyi ítélőtábla döntése...
A Barcsaysták uszóversenye A Barcsaysták uszóversenye
Emlékeztek-e arra, amikor „A mi pályánk” címen így...
A modern sebészet csodái 1.
Csodálattal és tisztelettel eltelve hajtsuk meg az elismerés...
A rendőrség nyomoz, hogy gyujtogatás történt-e a Furnérgyárban A rendőrség nyomoz, hogy gyujtogatás történt-e a Furnérgyárban
A veszedelmes tűz, mely szombaton éjszaka pusztított a Furnérgyár és...
A második hadi kölcsön A második hadi kölcsön
Ha a most kibocsátására kerülő második hadikölcsönt az impozáns...
Forradalmi mozgalmak Oroszországban Forradalmi mozgalmak Oroszországban
A rendesen jól értesült német félhivatalos lap, a „Kölnische...
Németország elveszíti csendes-óceáni gyarmatait
Jelentősebb harcokra a kínai német város, Kiaocsou birtokáért került...
Olympiai tudósítónk jelenti Olympiai tudósítónk jelenti
Tudósítónk a következőket jelenti: Az athéni versenyek mai harmadik...
Felrobbant kézigránát Felrobbant kézigránát
Alsólendváról irják, hogy Kakas József gyári munkás két szabadságolt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98