Dtum
Login with Facebookk
1906 | Március

Egy híres betyár szabadulása

Az utolsó bakonyi betyárt, Savanyu Jóskát, a ki 22 évvel ezelőtt a Dunántúl három vármegyét tartott rettegésben, a napokban feltételes szabadságra bocsátották a váczi fegyházból. Balkay István királyi tanácsos fegyházigazgató három ízben kérte már az életfogytig fegyházra ítélt betyárnak feltételes szabadságolását, de eredménytelenül.

 

Gróf Csáky Károly váczi püspök ismerve Savanyunak teljes javulását, személyesen járt közbe Lányi Bertalan igazságügyminiszternél, a ki a kegyelmi kérvényt pártolólag terjesztette a királyhoz.

 

A feltételes szabadlábra helyezésről a miniszter értesítette Csáky püspököt, a ki sietett személyesen átadni az elítéltnek az örömhírt. Az igazgatónk kívül erről nem tudott senki.

 

Gróf Csáky püspök udvari papjával megjelent a börtönben és igen szép beszédet intézett Savanyu Jószefhez és kijelentette neki, hogy kegyelmébe és pártfogásába fogadja.

 

Megállott keresztet és olvasót adott át a térden álló, megtört bűnösnek, a kinek nevében Balkay igazgató nagy meghatottság között mondott hálát a püspöknek, a ki nélkül sohasem szabadult volna ki a börtönből.

 

Savanyu József 22 évet töltött a fegyházban és mindvégig kifogástalanul viselkedett. Kiszabadulása után Savanyu József Veszprémbe utazott, hol beteg nővérénél fog tartózkodni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98