Dtum
Login with Facebookk
1906 | Március

Báró Fejérváry nyilatkozata

Báró Fejérváry miniszterelnök márczius 19-én megint egy vidéki küldöttséget fogadott, a melynek üdvözletére adott válaszában ezeket mondta:


Azzal vádolják a kormányt, hogy abszolutisztikus szándékai vannak, hogy erőszakoskodik. Meg vagyok róla győződve, hogy önök, a kik a dolog higgadt mérlegelésére való képességüket épen a mai megjelenésükkel is igazolták, ezeket a vádakat, ha a kormány intézkedéseit komolyan mérlegelik, ép ugy nem hiszik el minthogy én azokat határozottan visszautasítom. Ismétlem, hogy engemet és minisztertársaimat nem vezérel más igyekezet, mint az, hogy t. i. közviszonyainkban a rendet helyreállítsuk és ezáltal a munkának, a haladásnak, a jólétnek alapjait ujból megteremtsük.

 

A koaliczió felbujtogatja az országot, sárba rántja az állami tekintélyt, sőt nyiltan izgat a törvényes intézmények és azoknak hatálya ellen. Így az állam nem exisztálhat. Ezen a sikos lejtőn feltartóztathatatlanul rohan a végveszély felé. Ezért minden komoly honpolgárnak szent kötelessége és az urakat is arra kérem, hogy saját körükben ezen irányban közreműködni sziveskedjenek, a közhangulatnak hatékony felvilágosítás utján való megváltoztatását előmozdítani. Csakis a közvéleménynek komoly irányba való terelése után lesz lehetséges az országban a rendet és ezzel az alkotmányos élet feltételeit ismét helyreállítani. (Zajos tetszés.)

 

Én öreg ember vagyok – akaratom ellenére állok helyemen, sem anyagi, sem egyéb előnyöket nem keresek, engemet egyedül csak a királyom és hazám iránti hűségem és kötelességérzetem vezérel. (Viharos éljenzés.) Ez ad erőt, hogy minden tőlem telhetőt elkövessek az országra szakadt ama nagy szerencsétlenségnek az elháritására, az állami életnek a rendes mederbe való vissztéritésére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98