Dtum
Login with Facebookk
1906 | November

Csábítás tőzsdejátékra

A mai lapok ismét tele vannak a tőzsdei üzérkedésre csábító hirdetésekkel.
Ezek közül némelyek a Déli vasut, mások az államvasut, ismét amazok az Alpine papirjait mondják olyanoknak, melyek „biztosan beütnek”. A betét igen csekély, az egyik szerényen megelégszik 500, a másik 600 koronával.

Egyes hirdetések „tapasztalt szakember ingyenes tanácsait” ajánlják, aki irányadó bankdirektorokkal áll intim összeköttetésben és értesüléseit a „legnagyobb forrásból” meriti.

Ezek a csalétkek ezer és ezer embert veszélybe sodortak, de ezeket, - ugy látszik – ujabb ezrek hajlandók követni, mert a lapok az eféle hirdetéseket nem közlik ingyen, tehát a hirdető bizonyosan kéri a tisztességes polgári hasznot.

De a zugügynökök nemcsak a napilapokban rakják ki a maguk lépes vesszőit, hanem egy csomó obskurus, ugynevezett „pénzügyi lapot” is csinálnak, hogy czéljukat elérjék.

Ilyen az itt Budapesten megjelenő „Finanzielle Wacht” czimet viselő német lap, amelynek az a kizárólagos czélja, hogy külföldieket animáljon a budapesti értéktőzsdén való spekuláczióra. Ezt a lapot itt nálunk nem is mindenki ismeri, de a külföldre különösen Németországba sok ezer példányban küldözik, holott pedig biztos, hogy egyetlen előfizetője sincs.

Ez a lap most az iparfejlesztésen nyargal, elmondja, hogy micsoda óriási fellendülés várható nálunk az ipar terén, minélfogva iparpapiraink árfolyama rohamosan emelkedni fog és aki megakar gazdagodni, nem tehet okosabbat, mintha a budapesti tőzsdén magyar iparpapirokban „dolgozik”. 

Persze ad utasítást, közbenjárását a lap „szerkesztősége” készséggel felajánlja és igéri, hogy teljesen megbizható, első rangu tőzsde-emberrel hozza olvasóit egyenes ösmerkedésbe. Nem lenne haszon nélkül való munka, ha a rendőrség ezeket az „elsőrangu” tőzsdeembereket kinyomozná.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98