Dtum
Login with Facebookk
1906 | Október

Szobrok – falun.

A hétről

Szobrok – falun. A mai szobor – az olyan, a melyet közadakozásból emelnek – minden képen a kultúra alkotása. Az érdemen kívül, a mely a szobrot kapja és a művészeten kívül, a mely megalkotja, megértésre van szükség, a mely az értelmet méltányolni tudja és hálája megnyilatkozásának művészi formát óhajt.

 

Erre a megértésre és erre az óhajtásra csak a műveltebb lélek képes, a melynek már megvan a fogékonysága mind a két érdem, a kiválóság értéke és a művészet értéke iránt. A hol az emberek szobrot kivánnak köztereikre, ott már kulturának is kell lennie, mert ott már az emberek adósaknak érzik magukat azokkal a férfiakkal szemben, a kik valamely dologban előbbre vittek mindnyájunkat vagy kivételes áldozatra voltak képesek mindnyájunkért.

 

Ez pedig a megértésnek , tehát a kulturának kétségtelen bizonysága. Nálunk Magyarországon egész az újabb időkig csak Budapesten voltak szobrok és a nagyobb városokban elvétve egy-egy : ezeknek egy része is nem a helyi közönség, hanem országos mozgalom alkotása. Igy volt ez még nemrégiben: de ma már nincs igy többé.

 

A szobor megszünt kizárólag a nagyvárosok ékessége lenni: az ércz- és márványalakok szinte csapatszámra teremtek és teremnek szerte , mindenütt az országban olyan helyeken is, a hol az utczákat emeletes házak nem szegik.

 

Nemcsak városokban, de egészen kis falucskákban is állanak immár szobrok, bizonyságául egyrészt annak, hogy a kiválóság, az emberi nagyság értékének megértése immár elterjedt a nép, az egyszerű milliók lelkében is, másrészt meg annak , hogy a legszebb szépnek, a nemesebb érzések legméltóbb megnyilatkozásának immár ott is a művészit ismerik.

 

Minden új szobor odakünt az országban egy új tanúja az ország kulturális lendületének, annál nevezetesebb és annál többet mondó tanúja, mennél kisebb az a község, a mely magának emelte. A héten ime megtörtént, hogy Somogy vármegye egy falujában, Csokonyán egyszerre két szobrot lepleztek le: a Kossuth Lajosét és a gróf Széchenyi Istvánét. Ezzel a két szoborral a somogymegyei falucska jobban megnőtt, mintha hirtelen megháromszorozódott volna.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vidéki Kossuth-emlékművek Vidéki Kossuth-emlékművek Vidéki Kossuth-emlékművek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98