Dtum
Login with Facebookk
1906 | Szeptember

Megsemmisítették Achim András mandátumát

Szeptember 17-ikén a Kuria első választási tanácsa két napi tárgyalás után nagy feltünést keltő ítéletet hozott: megsemmisítette Csaba város „parasztpárti” képviselőjének, Achim L. Andrásnak mandátumát, s egy évre fölfüggesztette képviselőválasztási jogát is.


A válsztást a kisebbségben maradt csabai Bakos-párt támadta meg és osztályellenes izgatással vádolta Achim L. Andrást. A kuria – nem inditott vizsgálatot ez ügyben – hanem beigazoltnak látta az osztályellenes izgatás vádját és Achim L. András mandátumát megsemmisítette.
A tárgyalásról szóló részletes tudósítás a következő: A kir. kuria I. választási tanácsa Sebestyén Mihály elnöklése alatt tárgyalta az Achim András békéscsabai mandátuma ellen beadott peticzió tárgyalását.


A tárgyalás elején Jellenik Manó dr., a választást védő választók megbizottja ismertette az ellenbizonyítás anyagát. Utána Ragályi Lajos dr., a kérvényezők képviselője czáfolta a védők érveit. A képviselő által hirlapi úton elkövetett osztály elleni izgatás miatt minden további eljárás mellőzésével kéri a mandátum megsemmisítését, a mely egy egész vármegye közbékéje árán szereztetett.


Közokirattal igazolja, hogy az igazgatást tartalmazó Parasztujságnak nemcsak főszerkesztője, hanem kiadója is a képviselő volt, ő tehát okvetlenül részese az izgatásnak, mely az urakat parsztnyuzóknak, parasztvér-kéjenczeknek tüntette fel.

- Ha volt valaha eset – úgymond a támadó ügyvéd, - a melyben személyes érdemtelenségről szó lehet, úgy az a jelenlegi. Semmi sem elitélendőbb, semmi sem tehet méltatlanabbá embert arra, hogy ott üljön a népképviselet házában, mint ha mandátumát ilyen izgatással szerezte. Mert a választási visszaélések egyetlen formája sem annyira lelketlen, annyira káros és mély nyomokat hagyó, mintha a szegény embernek szivét, melynek inkább vigaszra volna szüksége, az izgató megtölti az elégedetlenségnek, az irigységnek, a gyülöletnek keserűségeivel, mintha a paraszt és munkásembernek félművelt lelkét, melynek felvilágosításra volna szüksége, megtömi félszeg vágyakkal, elérhetetlen aspirácziókkal s ezekkel nemcsak a választás tartamára, de a legtöbb esetben örökre megrontja a nép érzéseit és téves irányokba tereli gondolkozását. Gábor Illés dr. csatlakozott a kérvényezők nevében előterjesztett kérelemhez s végül Tetétleni Ármin dr. védő válaszolt a kérvényezők meghatalmazottjának vádjaira. Ezután a biróság itélethozatalra vonult vissza.


Az ítélet a következő:
Achim L. András békéscsabai képviselő mandátumát a Kir. Kuria 17-ikén tartott ülésén a büntetőtörvény 145. paragrafusába ütköző osztályelleni izgatás vétsége miatt megsemmisítette, azonkívül választójogát a választási törvény 122. pontja értelmében egy évre felfüggesztette. Egyben Ragályi Lajos dr.-nak, a kérvényezők ügyvédjének 3600, a választást védő ügyvédeknek pedig Achim L. András terhére 5000 korona költséget itélt meg. Az ítéletet hivatalból átteszik a képviselőházhoz és a m. kir. igazságügyminiszteriumhoz.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98